Víz, víz, víz! | PécsZoo

Március 22.-n ünnepeljük a Víz Világnapját! A jeles alkalmat 1993. óta ezen a napon tartják meg, az 1992.-es Rioi környezetvédelmi konferencia kezdeményezésére. A Víz Világnapjának célja felhívni magánszemélyek és cégek figyelmét a víz fontosságára, környezetünk és a Föld vízkészletének védelmére. Bár bolygónk felszínének kétharmadát víz borítja, ennek csupán elenyésző mennyisége,  1%-a az ember számára is közvetlenül hasznosítható édesvíz! A természetvédelmi világnap témája minden évben változik, a 2017-es esztendőben mottója a „Szennyvizek? Tiszta vizet!” lett. Az idei évben a cél felhívni a nagyközönség figyelmét a szennyvíz mennyiségének csökkentésére, illetve a keletkező szennyvíz újrafelhasználási arányának növelésére.

dscf0023

Az emberi szervezet tömegének 60 %-át víz teszi ki. Ez az érték a talajlakó medúzánál 95 % !

A Pécsi Állatkert március 20. és 26. között a Tettye Forrásház Zrt.-vel közösen együttműködve érdekes programokkal szeretné felhívni látogatói figyelmét a Víz Világnapjának fontosságára. Hétköznaponként óvodás és iskolás csoportok látogatnak el hozzánk, ahol interaktív, vezetett túrán vehetnek részt, megismerve a víz fontosságát az állatvilág és az ember életében. A napokban megnyílt új időszakos kiállításunk is (Csomópontok elnevezésű képzőművészeti kiállításunk közvetlen szomszédságában, melyről bővebben itt írtunk).  A kiállításon állatkertünk látogatói megismerhetik a 125 éves pécsi vízellátás múltját és jelenét, érdekes történeteket olvashatnak és megtekinthetik a „csatorna-relikviákat” is. Sokan nem is sejtik, mi minden kerülhet be a csatornákba, vagy éppen a szennyvíztelepre!

A hét záróakkordja március 25. szombat és 26. vasárnap lesz, ahol Víz Világnapja rendezvényünkön színes programokkal várjuk látogatóinkat! A részletekről ide kattintva olvashatnak! Hétvégi látványetetéseink is megrendezésre kerülnek, melyek időpontjairól itt olvashatnak bővebben kedves olvasóink!

dscf0202

Életkép bohóchalas akváriumunkból: tisztogató garnéla, közönséges bohóchal, piros buborékanemóna és gorgónia-korall

Ezen a hétvégén különleges bemutatóval fog gazdagodni állatkertünk! Legújabb lakóink lesznek egyben a legkisebbek is. Hogy kik is ők? Nos, ez egyelőre maradjon meglepetés! Idővel mindenről beszámolunk olvasóinknak! Annyit elárulhatunk, hogy rajtuk kívül is vannak újdonságok az állatkertben, hiszen a közelmúltban érdekes élőlényekkel gazdagodtak tengeri akváriumaink! Bohóchalas akváriumunkba 2 gorgónia-korall (Menella sp.) érkezett, korallos akváriumunk lakóinak száma pedig 3 agancskorallal (Acropora sp.), 2 algaevő csigával (Trochus sp.), 10 háromszínű remeterákkal (Clibanarius tricolor) és egy mandarinhallal (Synchiropus splendidus) gyarapodott. Újdonságainkat már látogatóink is megtekinthetik!