Morelia viridis

CSALÁD: pitonfélék
ELTERJEDÉS: Ausztrália, Indonézia
ÉLŐHELY: esőerdő
TÁPLÁLKOZÁS: ragadozó

Kizárólag Ausztráliában és a környező szigeteken található meg. Két alfaja ismert.  Alacsony alföldi és hegyi erdőkben fordul elő, leginkább a lombkoronaszintben tartózkodik.  Átlagos testhossza 1.5 méter. A kifejlett egyedekre jellemző élénkzöld szín hat hónapos kor után alakul ki. Párzási szokásait a természetben még nem sikerült megfigyelni. Fogságban akár 19 évig is élhet, a természetben az élettartam jóval rövidebb, 4-5 év. Látása nem túl jó. Apró hüllőkkel, emlősökkel és madarakkal táplálkozik.