Oldal kiválasztása

Macropus rufogriseus

A Bennett-kenguru örökbefogadója:

  • Nagyfy Adrienn
  • Szilágyiné Dr. Tóth Erika

CSALÁD: Kengurufélék (Macropodidae)
ELTERJEDÉS: Ausztrália, Tasmánia
TÖMEG: 13-27 kg
ÉLETTARTAM: 15-18 év
ÉLŐHELY: Bozótos területek, eukaliptuszerdők
ÉLETMÓD: Alapvetően magányos, egyes területeken csoportos

Másik, ritkábban használt magyar neve vörösnyakú wallaby, mely a faj angol elnevezéséből származik. A Bennett-kenguru  kelet-és délkelet Ausztrália part menti erdeiben, a Bass-szigeteken és Tasmánia területén őshonos. Bozótos területek, eukaliptuszerdők lakója. Közepes méretű kengurufaj, fej-törzshossza 0,9-1m, farokhossza 0,7 m körüli.  A hímek nagyobb méretűek a nőstényeknél. A Bennett-kenguru vállát és tarkóját vörös szőr borítja, a mellkasa fehér, a pofa sötétbarna, testének többi részén a szőre szürke színű. A legtöbb kengurufajjal összehasonlítva füle viszonylag hosszú a fejéhez képest. Alapvetően magányos életmódú faj, táplálékban gazdag területeken azonban több példány is összegyűlhet. Ilyenkor laza, rangsor nélküli, ideiglenes csapatok alakulhatnak ki, melyek egyedszáma elérheti a 30 példányt is. Ez megkönnyíti a faj állatkerti tartását, a Bennett-kengurut a legtöbb helyen gond nélkül tartják csapatokban.  Elsősorban szürkületkor aktív, a nappali órákban pihen. ha nem háborgatják, nappal is táplálék után nézhet.  Növényevő faj. A száraz időszakban elsősorban táplálékából, pl. lédús gyökerekből jut hozzá a szervezete számára szükséges vízmennyiséghez. A többi kengurufajhoz hasonlóan nyugalmi állapotban kicsiny mellső lábaira támaszkodva, négy lábon közlekedve halad előre, ekkor farkát támaszként használja. Ha megriasztják, vagy szeretne gyorsabban közlekedni, két lábra áll, és erős hátsó lábai segítségével szökell. Ekkor farka látja el a kormány szerepét.  A párzási időszakban a hímek heves harcokat vívnak a nőstények kegyeiért. Udvarláskor a nőstény megnyalja a hím nyakát, erre a hím a nőstényhez dörzsöli az állát. Ezt egy rövid birkózás követi, majd párosodnak. A pár egy napig együtt marad. A Bennett-kenguru vemhességi ideje 30 nap, amely után egyetlen fejletlen kölyök születik. Az ikerellések nagyon ritkák.A néhány g-os, szinte embrióállapotban megszülető kölyök egyedül mászik be anyja erszényébe. Itt rászívja magát egy csecsbimbóra, és szopni kezd.  A kölyök 9 hónapig az erszényben marad, de még később is gyakran itt keres menedéket a veszély elől. Anyja 12-17 hónaposan választja el véglegesen. Ahogy sok más kengurufajnál, úgy a Bennett-kengurunál is megfigyelhető az embrió fejlődésének késleltetése. Gyakran megtörténik, hogy egy nősténynek egyszerre “három” kölyke van: egy nagyobb, fejlettebb, aki már kijár az erszényből, egy kisebb, aki még az erszényben tartózkodik, míg a harmadik megtermékenyített petesejtként várja, hogy fejlődése megindulhasson. A nőstény kenguru képes két különböző zsírtartalmú tejet termelni egyszerre: zsírban gazdagabbat a kisebb és zsírban szegényebbet a nagyobb kölyke számára. Az elválasztást követően a nőstény utódok többnyire anyjuk közelében maradnak, a hímek viszont messzebbre vándorolnak. A hímek 19 hónaposan, míg a nőstények már 14 hónapos korukban ivaréretté válnak.  Az elárvult kengurukölyköket más nőstények örökbe fogadhatják. A Bennett-kengurut még nem fenyegeti a kipusztulás veszélye, egyike a leggyakoribb kengurufajoknak. Egyes helyeken még napjainkban is vadásszák bundája és húsa miatt.  Korábban ezt a fajt vadászták a bundája és húsa miatt.  Ausztrália bizonyos részein mezőgazdasági kártevőnek számít, lelegelheti, letaposhatja a facsemetéket. A farmerek sokáig azért üldözték, mert állításuk szerint lelegelte a füvet  a szarvasmarhák és  a juhok elől. A Bennett-kenguru jól bírja az európai klímát, ezért jelenleg a leggyakoribb kengurufajnak számít Európa állatkertjeiben. Az utóbbi években egyre gyakrabban tartott házi kedvenc vált belőle, otthoni tartásához ugyanis nem szükséges engedély. Európa egyes részein betelepített, félvad állományai élnek. Fogságban albínó színváltozata is kitenyésztésre került.

Share this Tweet this Share this Share this Pin this
Családbarát hely ZooLive gomb