Oldal kiválasztása

Lynx lynx carpathicus

Dom, a hím kárpáti hiúz örökbefogadói:

  • Digital Home Kft.
  • Herman-Sternischa Máté
  • Kovács Botond
  • Kovács Nikolett és Kámán Gergő
  • Momentum Mozgalom Pécsi Alapszervezet
  • Pécsi Univerzál Kft. 
  • Staberecz Timea
  • Wéber Ágnes

 

CSALÁD: Macskafélék (Felidae)
ELTERJEDÉS: Közép-Európa
TÖMEG: 18-36 kg
ÉLETTARTAM: 17 év, 24 év fogságban
ÉLŐHELY: erdő
ÉLETMÓD: magányos

A kárpáti hiúz az eurázsiai hiúz egyik alfaja, amely Közép-Európában, a Kárpátokban fordul elő. A kárpáti hiúzok elterjedési területe jelentősen csökkent az elmúlt évtizedekben, az erdőirtások miatt. A hiúz leginkább a háborítatlan, erdős területeket kedveli. Európa legnagyobb méretű macskaféle ragadozója, egyben a legnagyobb európai ragadozók egyikének számít. Teste 70-130 cm hosszú, a hím nagyobb és zömökebb felépítésű a nősténynél. A többi macskaféléhez képest a hiúzok farka igen rövid, füleiken bojtok találhatók, arcukat szakáll keretezi. A hiúzok bundája foltos, a foltok nagysága és elrendezése egyedenként változó. A hiúzok végtagjai testükhöz képest  hosszúak, ez a segítségükre  van fára mászáskor, illetve amikor az állatok a hóban vadásznak. A kárpáti hiúz rejtőzködő, magányos életmódja miatt ritkán kerül az ember szeme elé. Magányos állat, a hím és a nőstény csak a párzási időszakban (pacsmagolás) találkozik egymással.  Mozgáskörzete 25-2800 km2 között változik, a rendelkezésre álló táplálékforrások mennyiségétől függően. Területét vizeletével és mirigyváladékával jelöli.  A többi macskaféléhez hasonlóan ragadozó, ha teheti, nap 1-2 kg húst is elfogyaszt. A vadászatban kiváló érzékszervei (látása, hallása és szaglása) segítik. Az eurázsiai hiúz párzási időszaka februártól áprilisig tart, a nőstény egy hímmel párosodik egy szezonban. A vemhesség 67-74 napig tart, egy alom 2-3 kölyökből áll. A nőstények barlangokban, üregekben vagy hasadékokban keresnek menedéket a kölykeiknek. A fiatalok 10 hónaposan válnak teljesen önállóvá. A nőstények 2 évesen, a hímek 3 évesen érik el az ivarérettséget. A nőstények csak kb. 3 évente hoznak világra kölyköket. A hiúzt régebben vadászták prémje miatt, valószínűleg a honfoglaló magyarok “párducbőrös” viselete is valójában hiúzprémből állt. Az évszázadokon át tartó kíméletlen vadászat miatt a múlt század elejére hazánkból hosszú időre teljesen kipusztult a hiúz. Az elmúlt évtizedekben újra megtelepedett Magyarországon, elsősorban az ország északi részén. Hazai populációja 2012-ben mindössze kb. 10 példányból állt. Hazánkban az Északi-középhegységben, főleg a Zemplénben és az Aggteleki karszton élnek hiúzok, de állandó, jelentős létszámú populációról nem beszélhetünk. Sajnos Magyarországon nem áll rendelkezésre olyan nagy kiterjedésű, erdőgazdálkodástól mentes erdőterület, ahol nyugodtan nevelhetik a hiúzok utódaikat. Számos példány pedig illegális kilövés áldozatává válik. Magyarországon fokozottan védett állatfaj, eszmei értéke 500.000 Ft.

Share this Tweet this Share this Share this Pin this
Családbarát hely ZooLive gomb