Oldal kiválasztása

dsc_0821

Február 14.-e nem csupán a szerelmesek napja: a Valentinok és a Bálintok is ezen a napon ünneplik névnapjukat, köztük állatkertünk legnagyobb lakója, Bálint, a nílusi víziló (Hippopotamus amphibius). A jeles nap alkalmából szeretnénk mesélni látogatóinknak a pécsi vízilócsalád történetéről.

1974-ben Akvárium-Terrárium ház épült a Pécsi Állatkertben. A bemutató igen nagy népszerűségnek örvendett látogatóink körében, hiszen halak, hüllők, kétéltűek és trópusi növények bemutatására korábban csak igen korlátozott számban volt lehetőségünk. Bármennyire is szerették azonban vendégeink a bemutatót, hamar eljárt felette az idő, bővítésére, átépítésére pedig nem nyílt lehetőség. Az Akvárium-Terrárium 1985-ben átköltözött a Munkácsy Mihály utcában lévő bemutatóba, az Állatkert részeként, ám annak területén kívül megismertetve látogatóinkat ezekkel az egzotikus állatokkal.

Pillantás a múltba: vízilóetetés zoo-táboros gyerekek segítségével

Az Állatkert területén lévő régi épület üresen maradt. Mintegy 10 évvel később nyílott lehetőség az átépítésére, ekkor született az ötlet: legyen belőle vízilóház! Az átalakítás megtörtént, és 1994-ben, nem egészen egy éves korában megérkezett hozzánk Bálint, a fiatal nílusi vízilóbika, akit a pécsiek közül sokan Sütiként ismernek. Nagy szó volt ez egy kis vidéki állatkert történetében, hiszen korábban még sohasem tartottak Pécsen vízilovat, és a magyar állatkertek közül is csupán Budapesten és Debrecenben találkozhatott ilyen állattal a közönség. Bálint Debrecenben látta meg a napvilágot, az ottani vízilópár, Szigfrid és Linda második borjaként, 1994.február 17.-én (a Bálint-naphoz közel eső születési dátum segítette annak idején a névválasztást). Szülei ma is az alföldi város állatkertjének lakói. Bálint anyai nagyanyja, Tücsök is él még, és kiváló egészségnek örvend a Fővárosi Állat-és Növénykertben.

Közismert tény, hogy a nílusi víziló területvédő állat, mely több ember haláláért felelős évente, mint az 5 veszélyes afrikai nagyvadként számon tartott állat (oroszlán, leopárd, elefánt, orrszarvú, kafferbivaly) együttvéve.  A vízilovak tartásánál erre fogságban sem árt odafigyelni. Szerencsére bika léte ellenére Bálint meglehetősen kezes, nyugodt természetű példány, gondozóival jó kapcsolatot ápol a mai napig. Évekkel ezelőtt, felügyelet mellett a látogatóknak (elsősorban a zoo-táboros gyerekeknek) lehetőségük volt testközelből megismerkedni Bálinttal és megsimogatni, megetetni őt, mára azonban vízilovunk termetes mérete és a szigorú jogszabályok simogatására nincs lehetőség. Előre meghirdetett időpontokban, pl. 2016 nyarán az Állatkertek Éjszakáján, védőkorláton keresztül és gondozói felügyelettel napjainkban is lehetőség van azonban a vízilovak etetésére. Bálintunk hamar belopta magát a pécsi közönség szívébe, nem egyszer előfordult, hogy névnapi üdvözlőlapokat küldtek az állatkert látogatói vízilovunk számára.

dscf0527

Bálint

A sikerek mellett sajnos hamar megmutatta magát a vízilótartás árnyoldala, mely csupán a férőhely méretével adódott. A Vízilóházban kialakított belső medencét és szárazföldi részt időről időre kinőtte az ifjú víziló, így azt többször is bővíteni kellett, a meglévő épület nyújtotta lehetőségeken belül. A nyarakat azonban nem itt, hanem kicsivel távolabb, egy kis medencével ellátott külső kifutóban töltötte vízilovunk. A cseperedő patás számára idővel sajnos ez a férőhely is meglehetősen szűkösnek bizonyult. Hosszú éveken át húzódott az állatkert esetleges átépítése, áttelepítése körül zajlott vita, így a víziló férőhelyének megnagyobbítására sem volt lehetőség ebben az időszakban. Végül megszületett a döntés, és lehetőség nyílt egy teljesen új, korszerű vízilókifutó építésére. A napjainkban is meglévő, tágas medence és a hozzá tartozó szárazföldi rész 2007-ben, közvetlenül a régi Vízilóházhoz csatlakozva készült el. A víziló korábbi kifutója később mosómedvék számára lett átalakítva, majd állatkertünk teljes átépítése során össze lett nyitva a korábbi csimpánzkifutóval, és ide költöztek fehér tigriseink.

Vízilóbikánk nem csupán új, korszerű, hatalmas férőhelyet kapott 2007-ben, hanem egy fiatal társat is maga mellé. Ágnes (születési nevén Czacza, ejtsd: Csacsa) a lengyel Katowicei Állatkertből költözött hozzánk öt évesen, törpe selyemmajmokért cserébe. Bár Bálint ekkor már lassan 15 éve nem látott másik vízilovat, az összeszoktatás zökkenőmentesen lezajlott, mondhatnánk, szerelem volt első látásra. Bálint és Ágnes 2008. május 22.-én egy aprócska borjúval lepte meg a Pécsi Állatkertet.

dsc_0631

Ágnes

scan0052

Korabeli híradásban Buborék születése

A Buborék névre keresztelt kis bika közel egy évig nevelkedett nálunk, majd az Abonyi Magán Zooba került. A magánállatkert később átköltözött Abonyból Felsőlajosra, Buborék azonban nem került át ide: új otthont kerestek számára, az ifjú víziló ma a csehországi Dvorec Zoo lakója. Ágnes a bikától elzárva, külön férőhelyen nevelte borját. A szabad természetben is el kell telnie bizonyos időnek addig, amíg az anyaállat bevezeti a kicsit a csapatba, ráadásul Bálint a saját fiában valószínűleg egy idő után nem gyermekét, hanem egy rivális, ifjú vízilóbikát látott volna. A nílusi vízilovat az európai állatkertek összehangoltan, az Európai Törzskönyvi Program (ESB) keretein belül tartják és tenyésztik. Az utóbbi időben azonban lecsökkent a vízilótartó állatkertek száma, hiszen rendkívül költséges megfelelő férőhelyet építeni a faj számára, ráadásul egyre nehezebb a születendő borjaknak (különösen a bikáknak) új otthont találni. 2008 őszén megszületett a döntés: egy nemzetközi, francia, osztrák és magyar szakemberekből álló állatorvosi csoport segítségével Bálint ivartalanítva lett, így Buborék jelenlegi vízilópárunk első és utolsó borja.

dscf0091

Buborék Abonyban

Bálint és Ágnes közel tíz éve békében, teljes harmóniában élnek együtt Pécsen. „Lakásgondjuk” is megoldódott, hiszen a korszerű kifutóhoz csatlakozó régi Vízilóház is átépítésre és kibővítésre került állatkertünk teljes átépítése során. Látogatóink télen, illetve rossz időben már itt, az új épületben láthatják vízilovainkat, biztonsági üvegablakokon keresztül.

Ünnepelt vízilovunk napokon belül betölti 23. életévét. Ezek a patások fogságban akár 50 évig is elélhetnek, így bízunk benne, hogy Bálint és Ágnes még sok-sok boldog évig lesz a Pécsi Állatkert lakója!

Share this Tweet this Share this Share this Pin this
Családbarát hely ZooLive gomb