Oldal kiválasztása

Az idei nyár zárásaként egy újabb szenzációval, Pécsett korábban még soha nem látott állatfajjal szeretnénk meglepni látogatóinkat! Megérkezett ugyanis a Pécsi Állatkert történetének első kis pandája, mely immár látogatóink számára is megtekinthető a nemrég felújított, a pumák mellett található kifutóban!

voros-panda-hl04

Se nem macska, se nem medve

A kis panda (a magyar nyelvterületen hívják még vörös macskamedvének és vörös pandának is) veszélyeztetett állatfaj, fennmaradását veszélyezteti, hogy bundájáért vadásszák és folyamatosan veszíti el természetes élőhelyeit. Az európai állatkertek összehangoltan, az Európai Fajmegmentő Program (EEP) keretein belül tartják és tenyésztik. A program keretein belül állatkertünk már több faj esetében tesz erőfeszítéseket az adott faj fennmaradása és szaporodása érdekében. Érdekesség, hogy kis panda egyike azon kevés állatfajoknak, melyekből fogságban nőstényfelesleg van, valamiért jóval kevesebb hím születik, mint nőstény. A kis panda népszerű állatkerti állat, azonban lassan szaporodik, egy állatkertnek gyakran éveket kell várnia arra, hogy ilyen állatokhoz hozzájuthasson.

voros-panda-hl06

Tünde, a mi pandánk

A most Pécsre érkezett állat egy nőstény példány, 2003. június 23.-án született Hollandiában, a Rotterdami Állatkertben. Hozzánk már Szegedről érkezett egy hónappal ezelőtt, mivel a Szegedi Vadaspark új helyre kívánta helyeztetni ezt a példányt.  Hollandiában a Cynthia nevet kapta, Magyarországon a Tünde névre lett átkeresztelve. Tünde már nem számít fiatal állatnak, de a kis pandák fogságban van, hogy 20 évig is elélhetnek. Tündéhez mi már nem szeretnénk párt hozni. Ez nem lesz rá rossz hatással, hiszen ezek az állatok alapvetően magányos életmódot folytatnak, a szabad természetben is csak a párzási időszakban találkozik egymással a hím és a nőstény. Ha sikerül tapasztalatokat gyűjtenünk a faj tartásával kapcsolatban, és alkalmasnak bizonyulunk a tenyésztésre, elképzelhető, hogy később további egyedek érkezhetnek még hozzánk, és ezzel bekapcsolódhatunk a ritka faj tenyésztésébe is.

voros-panda-hl12

Az első lépések az új kifutóban

Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségéhez való csatlakozásunk után nem sokkal lehetőségünk nyílt egy vörös panda fogadására. Az állatnak szánt férőhely már a felújítás során elkészült, ott azonban a nyitás után a sarkantyús teknősök kaptak helyet. A vörös panda érkezésével a sarkantyús teknősök átköltöztek a kengurukhoz (a korábbinál jóval nagyobb területre), így elkezdhettük a kifutó végleges átalakítását új lakónk számára. Vörös macskamedvénk a napokban elfoglalhatta új lakhelyét, reméljük, hamar megbarátkozik új otthonával és a látogatóink kedvencévé válik majd!

voros-panda-hl08

A kis panda előszeretettel tartózkodik a lombkoronában, Tündét is érdemes a kifutó magasabban fekvő pontjain keresni

A vörös panda a Himalája hegységben, ezen belül Burmában, Nepálban, India és Kína egyes területein őshonos állatfaj. Bár a ragadozók közé tartozik, legfőbb tápláléka a bambusz, kedveli azokat a területeket, ahol nagy mennyiségben megtalálható ez a növény. Kisebb mértékben más növényeket, gyümölcsöket és leveleket is fogyaszt, de kirabolja a madárfészkeket és olykor kisebb állatokat is elkap. A legtöbb állatfajjal ellentétben hasa sötétebb, mint a háta. Ragadozó támadása esetén először fekete hasát mutatja támadója felé. Kiválóan mászik fára, előszeretettel tartózkodik a lombkoronában. Nevével ellentétben nem áll közelebbi rokonságban a jól ismert óriáspandával, csupán annyira, hogy mindkét faj a ragadozók rendjébe tartozik.

 

Share this Tweet this Share this Share this Pin this
Családbarát hely ZooLive gomb