Oldal kiválasztása

A Pécsi Állatkert szakmai munkájának elismeréseként a kontinens legrangosabb állatkerti szervezetének, az EAZA-nak (European Association of Zoos and Aquaria, Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége) ideiglenes tagja lett!

Az 1960-ban megnyitott Pécsi Állatkert az elmúlt évtizedek során igencsak leromlott, eljárt felette az idő. A kisebb felújítások ellenére teljes korszerűsítése, bővítése, esetleges költözése nem várathatott tovább magára.  Végül megszületett a döntés: 2014 májusában átépítés miatt átmenetileg bezárt a Pécsi Állatkert, majd több mint két év után, 2016. május 21-én megnyitotta kapuit a felújított intézmény. A felújítás során a korábbi 3,5 ha-ros terület 4 ha-ra bővült, a korábban a belvárosban, a Munkácsy Mihály utcában található Akvárium-Terrárium bemutató is az Állatkertbe költözött, új Főépület készült, valamint számos olyan állatfajjal gyarapodott az intézmény, mellyel korábban még nem vagy csak régebben találkozhattak a Pécsi Állatkertbe látogatók. A felújítás során cél volt az EAZA tagság megszerzése is, mely most megvalósulhatott!

allatkert-siptar-ori-hl05

Fehér tigrisek a teljes felújítást megelőzően soha nem éltek a Pécsi Állatkertben

Az EAZA Európa legrangosabb állatkerti szervezete. 1992-ben alakult, célja pedig talán a szervezet honlapján (eaza.net) olvasható idézettel fogalmazható meg leginkább: „Az európai állatkerti és akváriumi közösség együttműködésének elősegítése azzal a céllal, hogy elősegítse az állatok megőrzésének és bemutatásának szakmai színvonalát a nyilvánosság számára, valamint hozzájáruljon a tudományos kutatáshoz és a globális biológiai sokféleség megőrzéséhez. Ezeket a célokat a közösség oktatásra, megőrzésre és tudományos kutatásra irányuló erőfeszítéseinek ösztönzése, megkönnyítése és összehangolása révén érheti el, azáltal, hogy fokozza az együttműködést valamennyi érintett szervezettel, és a vonatkozó jogszabályokat az EU-n belül befolyásolja.”

allatkert-siptar-ori-hl02

Nikoláj, a barna medve 2016. októberében érkezett Pécsre. Korábban több, mint egy évtizedig kellett nélkülöznie a fajt az állatkert vendégeinek

Jelenleg Magyarországon hét olyan állatkert található, mely az EAZA tagja: Budapest, Nyíregyháza, Debrecen, Jászberény, Szeged, Veszprém és Győr városok állatkertjei. Az EAZA tagság számos előnnyel jár egy állatkert számára. Mint az EAZA honlapján olvasható, egy EAZA-tag állatkert:

 • „Állatokat kereshet és cserélhet a tenyésztési programokban való részvétellel és az internetes Elérhető/Keres listával. (Az állatkertünkben gondozott, fajmegmentési programokban részt vevő állatfajokról és magukról a fajmegmentési programokról itt olvashatnak bővebben! )
 • Növelheti hírnevét az EAZA akkreditációs programjának sikeres befejezésével.
 • Részt vehet a világszerte zajló megőrzési munkákban és az EAZA éves természetvédelmi kampányaiban.
 • Összehasonlíthatja a marketing munkáját és eredményeit más állatkertekével.
 • Tanulhat kollégáitól a rendszeres továbbképzések által.
 • Átértékelheti és kijavíthatja oktatási tevékenységét.
 • Hozzáférést és befolyást nyújt az európai politikai döntéshozók számára.
 • Tarthatja a kapcsolatot és együtt dolgozhat több34 ország több,  mint 300 akváriumával és állatkertjével.
 • Az EAZA erős kapcsolatban áll más globális és regionális állatkerti szervezetekkel.
 • Egy EAZA-tag állatkert meghirdetheti eseményeit és állásajánlatait az EAZA honlapján.
 • Részt vehet az EAZA éves konferenciáján.
 • Technikai támogatást kap a fajnyilvántartó rendszerek (ZIMS/SPARKS) használatához.
allatkert-siptar-ori-hl08

Siptár Dávid, a Pécsi Állatkert igazgatója (balra) és Dr. Őri László, Pécs alpolgármestere az ideiglenes EAZA tagság megszerzésének alkalmából tartott sajtótájékoztatón

Az EAZA tagságot nem könnyű kiérdemelni. Ha egy állatkert szeretne csatlakozni a szervezethez, egy ún. kandidálási folyamaton kell részt vennie, melynek során olyan átalakításokat kell elvégeznie, melyek alkalmassá teszik a tagság elnyeréséhez. Nem volt ez másképp a Pécsi Állatkert esetében sem: tavaly októberben az EAZA szakemberei három napot vendégeskedtek intézményünkben. Ez idő alatt tanulmányozták az állatkert működési struktúráját, a környezetet, megvizsgálták, hogyan folyik az állatok ellátása, milyen szolgáltatásokat nyújt látogatói számára a Pécsi Állatkert. Itt szerzett tapasztalataikból jegyzőkönyvet készítettek, melyben bemutatták a még fennálló hiányosságokat. Látogatásukat követően állatkertünkben egy kis munkacsoport alakult, mely azon dolgozott, hogy ezeket a hiányosságokat pótolja. Idén tavasszal a szövetségnek megküldött szöveges és képi dokumentációval frissítették az őszi jegyzőkönyvet. A Szövetség ezt követően úgy találta, hogy alkalmasak vagyunk az ideiglenes tagságra (Temporary Membership). Minden, az EAZA-hoz újonnan csatlakozni kívánó állatkertet ideiglenes tagságot kap először, és a későbbiek során elnyerheti a teljes körű tagságot (Full Membership). Állatkertünk két évre kapott ideiglenes tagságot, azonban a még fennálló átalakítások elvégzése esetén hamarabb is megítélhetik számunkra a teljes körű tagságot. Értelemszerűen állatkertünkben a megtisztelő elismerés elnyerésével sem áll meg az élet állatkertünkben, célunk továbbra is intézményünk folyamatos fejlesztése és az, hogy a megújult Pécsi Állatkertben az állatok és a látogatók is egyaránt jól érezzék magukat!

Share this Tweet this Share this Share this Pin this
Családbarát hely ZooLive gomb