Oldal kiválasztása

Ismét  egy új állatfaj érkezett állatkertünkbe! Rendszeres látogatóink már tapasztalhatták, hogy az elmúlt bő egy évben, állatkertünk teljes átépítése óta sorra érkeznek hozzánk olyan új, érdekes állatfajok, melyek korábban még sohasem kerültek bemutatásra a Pécsi Állatkertben. Ez úttal sincs ez másképp, hiszen a zászlós farkú kolobusz, ez a hangzatos nevű majomfaj most először kerül bemutatásra nálunk!

img_4668

A zászlós farkú kolobusz, más néven gereza Afrika középső részén őshonos majomfaj. Fás szavannákon és erdőkben egyaránt megtalálható, száraz erdőkben, hegyi erdőkben, trópusi esőerdőkben is megél, különösen kedveli a folyómenti erdőket. Testhossza 45 és 72 cm közötti, a hímek 9-15 kg-osra, a kisebb testű nőstények pedig 6-10 kg-osra nőnek meg. Farka hosszabb, mint a teste, nagy, fehér szőrbojtban végződik. Színezetet jellegzetes, fekete fehér, oldalán hosszú fehér szőrszálakat visel, melyek a farokbojttal együtt a fáról-fára való ugrálás során az egyensúlyozásban segítik az állatot. Fején jellegzetes, sapkaszerű szőrpamacs található, orra az arcához képest rendkívül nagy. Minden ujján csak 4 ujjperc található, e mellett hüvelykujjai csökevényesek, éppen ezért a gerezákat kacskakezű majmoknak is szokták nevezni. Ez a furcsa tulajdonság a fák ágai közötti közlekedésben segíti az állatot.  A lombkorona lakója, csak ritkán jön le a talajszintre. Csapatokban él, melyek 8-15 felnőtt egyedből és kölykeikből állnak. Viszonylag ritkán hallatják hangjukat, a csapat tagjai olykor jellegzetes, rekedtes kiáltásokkal kommunikálnak egymással. Növényevő, állati eredetű táplálékot csak ritkán fogyaszt.

img_4751

Táplálékának jelentős része levelekből áll, ezen kívül virágokat, rügyeket, gyümölcsöket, ritkán fakérget és háncsot is eszik. A levelekben található cellulózt speciális gyomra és a bélrendszerében található baktériumok segítségével bontja le. 6 hónapos vemhességi idő után egy kölyköt hoz a világra, mely születésekor még hófehér színű, csak később alakul ki a felnőttekre jellemző fekete-fehér bundája. A nőstények 4, a hímek 6 éves korukban érik el az ivarérettségüket. A gerezák fogságban akár 29 évig is élhetnek, a vadonban ritkán élnek 20 évnél tovább. A nőstények gyakran a szülői csoporttal maradnak, míg a hímek elvándorolnak és saját nőstényeket próbálnak szerezni maguknak. A gerezák természetes ellenségei közé tartoznak a leopárdok, e mellet a koronás sasok és a csimpánzok is vadásznak rájuk. A gereza a csimpánz egyik kedvenc zsákmányállata, gyakran rendeznek hajtóvadászatot a friss gerezahús megszerzése céljából. Bár a zászlós farkú kolobusz még nem veszélyeztetett faj, fennmaradását az élőhelyek elvesztése és a vadászat veszélyezteti. Korábban kíméletlenül vadászták a fajt tetszetős bundájáért. Az európai állatkertek összehangoltan, az Európai Törzskönyvi Program (ESB) keretein belül tartják és tenyésztik a gerezát.

img_4762

A Pécsi Állatkertbe egy ötfős gerezacsapat érkezett a Nyíregyházi Állatparkból, négy hím és egy nőstény.  A szokatlan ivararány elsőre szokatlannak tűnhet, azonban ennél a majomfajnál a nőstények a dominánsak a csapatban. A csapat nősténye jelenleg 8 éves, és Franciaországban, La Palmyre-ben látta meg a napvilágot. A kifejlett hím (tisztes nevén Géza) 7 éve születet a hollandiai Emmenben. Három fiatal, nyíregyházi születésű hím is megtalálható a csapatban, a legidősebb 3 éves, a nőstényünk idősebb kölyke (aki másik hímtől született) 2 éves, míg a csapat legfiatalabb tagja, a nőstény és Géza közös utóda, 8 hónapos. Valószínű, hogy a beltenyésztés elkerülése végett az Európai Törzskönyvi Program vezetőjével egyeztetve a most érkezett fiatal hímek felcseperedve más európai állatkertekbe fognak kerülni, de minden esély megvan arra, hogy idővel Pécsett is szülessenek kis gerezák. Új állatainkat látogatóink a korábbi papagájröpdéből kialakított kifutóban tekinthetik meg, melynek korábbi lakói új helyre költöztek az állatkerten belül. A gerezák egyelőre maguk lakják a tágas kifutót és a hozzá tartozó állatházat, de terveink szerint a közeljövőben a szintén afrikai elterjedési sarkantyús teknősök is csatlakoznak majd hozzájuk.

 

Share this Tweet this Share this Share this Pin this
Családbarát hely ZooLive gomb