Oldal kiválasztása

27072837_325104377977702_5600895247683034910_n

Februártól az Akváriumi Keringő mellett egy újabb érdekes program indul állatkertünk Akvárium-Terráriumában. Az Aludj a cápával! névre keresztelt foglalkozást kifejezetten a 8-11 éves korosztály számára hirdetjük meg.

Kevesek számára adatott meg az élmény, hogy egy állatkertben aludjon. Az Aludj a cápával! nevű programunkon való részvétellel azonban bármelyik gyerek átélheti ezt a különleges élményt! Több külföldi és hazai intézményhez hasonlóan mi is szeretnénk bevezetni egy ott alvós programot, mely remélhetően jóval többet jelent majd a gyermeke számára, mint egy érdekes helyszínen tartott pizsamaparti. A gyermekek az éjszakát Akvárium-terrárium épületünkben töltik, a program azonban nem csak alvásról szól: zoopedagógus kollégáink segítségével számos érdekes játékban vehetnek részt, megismerkedhetnek az Akvárium-terrárium lakóinak éjszakai életével, és bepillantást nyerhetnek a kulisszák mögé. Nyugovóra a nagy cápás akvárium előtti téren,  polifómokon pihenve térhetnek, miközben a szebbnél szebb tengeri halakban, és természetesen az akvárium legnépszerűbb lakójában, Fülöpkében, a növendék feketeúszójú szirticápában gyönyörködhetnek. Természetesen másnap reggel, miután felkelt a Nap, az állatkerti séta során a Pécsi Állatkert többi lakóját is megismerhetik.

Reméljük, hogy az Aludj a cápával! népszerű és rendszeres programunkká fog válni. Az első időpont február 16., péntek, ekkor 8-10 éves gyermekek jelentkezését várjuk, a második időpont pedig február 23., a 10-12 éves korosztálynak. Ezt követően terveink szerint havonta több alkalommal is meghirdetésre kerül nálunk az esemény. További információ és jelentkezési lap az alábbi linkre kattintva érhető el: http://pecszoo.hu/zoo-capa/

Hogyan alszanak a cápák?

anti02

A cápák alvása sok mindenben eltér a miénktől, a plakátunkon szereplő, ember módjára pihenő cápa csak a képzelet szüleménye. A cápákat életmódjuk és testfelépítésük alapján két nagy csoportra oszthatjuk. Az egyik csoportba kevésbé ismert, javarészt kisebb termetű fajok tartoznak, melyek fenéklakó életmódot folytatnak. Ide soroljuk a bikafejű cápákat, a bambuszcápákat, és a nagyobb testű fajok közül a zebracápákat és a dajkacápákat. Testfelépítésük nyújtott, harcsára emlékeztető, és nem rendelkeznek a közismert cápafajokra jellemző, félelmetes fogazattal. Táplálékukat elsősorban az aljzatban található, kisebb testű állatok alkotják. Ezek a cápák lomhán, lassan úsznak, idejük nagy részét az aljzaton vagy kövek között fekve, mozdulatlanul pihenve töltik. Ők a legtöbb halhoz hasonlóan alvás közben teljesen „ki tudják kapcsolni” agyukat.

A másik csoportba a nyílt vízi, pelágikus cápák tartoznak. Ide soroljuk a jól ismert nagy fehér cápát, és az állatkertünkben is látható feketeúszójú szirticápát is. Ezeknek a cápáknak folyamatosan úsznia kell az életben maradáshoz, hiszen máskülönben nem jutna elég oxigén kopoltyújukhoz, és megfulladnának. Ezek a cápák gyakorlatilag egész életükben úsznak, éppen ezért úgy pihennek, hogy alvás közben csak az egyik agyféltekéjüket kapcsolják ki. Az Aludj a cápával program résztvevői tehát úgy fogják látni, mintha a mi cápánk is folyamatosa, megállás és pihenés nélkül úszni- a valóságban azonban Fülöpke is együtt fog aludni a gyerekekkel, csak éppen a maga sajátos módján.

 

Share this Tweet this Share this Share this Pin this
Családbarát hely ZooLive gomb