Oldal kiválasztása

la4-01

Az állatkertek világáról még napjainkban is sok tévhit kering. Sokan olyan intézményekként gondolnak az állatkertekre, melyek kizárólagos szerepe a szórakoztatás, lakóikat pedig apró, szűk ketrecekbe zárva tartják. A mai napig sokan küzdenek az állatkertek teljes felszámolásáért, lakóik vadonba való visszatelepítéséért.

A valóságban azonban napjaink modern állatkertjeinek szerepe jelentősen átértékelődött az elmúlt évtizedekben.  Az állatkertek olyan intézményekké váltak, melyek nélkülözhetetlen szerepet játszanak az oktatásban, a kutatásban és a fajmegőrzésben. Számos állatfajt az állatkertek mentettek meg a teljes kipusztulástól, és még több állat akad, melyek mentése éppen napjainkban zajlik. Az állatkertek egyfajta modern Noé bárkájaként küzdenek ezen fajok megmentéséért. A Pécsi Állatkert gyűjteményében több olyan állatfaj is megtalálható, melyeket az európai állatkertek összehangoltan, az Európai Fajmegmentő Tenyészprogram (EEP) vagy az Európai Törzskönyvi Program (ESB) keretein belül tartanak és tenyésztenek. A közeljövőben állatkertünk egy újabb tenyészprogramos fajjal szeretné gazdagítani gyűjteményét, mely kapcsolatba hozható a népszerű pécsi együttessel, a 30Y zenekarral.

Annak érdekében, hogy eloszlassuk az állatkertek világa körüli tévhiteket, a Pécsi Állatkert alkotói pályázatot hirdet, melynek témája: „Az állatkertek küldetése

A pályázat két korosztály számára kerül meghirdetésre, 10-18 éves korig és 18 évesnél idősebbek számára.

Az alkotások szabadon választott technikával készülhetnek, ezek lehetnek rajzok, makettek, faragott szobrok, stb.

A beküldési határidő: 2018.06.22.

A beérkezett pályaműveket postán vagy személyesen tudjuk fogadni, nyitva tartási időben (7635 Pécs, Ángyán János u. 1.).

Digitális technikával készült alkotásokat nem áll módunkban elfogadni.

Rajzok esetében maximum A/3-as méretet tudunk fogadni, más technikával készült alkotások esetén pedig maximum 1 m X 1 m-es terjedelemben.

Az alkotások mellé az alábbi adatokat kérjük megadni: Név, életkor, elérhetőség (e-mail vagy telefon), pályamű címe (a személyes adatokat bizalmasan kezeljük).

A pályaművekről készült fényképeket megjelentetjük az állatkert honlapján és facebook oldalán.

A legjobb pályaművekből kiállítás nyílik, a kiállítás után visszaszolgáltatjuk a beérkezett műveket, melyeket személyesen tudnak átvenni az állatkert pénztárainál augusztus 31. után.

A beérkezett pályaműveket szakmai zsűri bírálja el. A zsűri a legértékesebb pályamunkát különdíjban részesíti, mely: 2 fő részére szóló, 8 helyszínre érvényes Pécsi Kalandor jegy, vezetett séta a kulisszák mögött a Pécsi Állatkertben és egy éves előfizetés az Állatvilág Magazinra.

Ezen kívül két kategóriagyőztest hirdetünk, illetve díjazzuk a 2, 3. is korosztályonként, akik szintén értékes nyereményekben részesülhetnek.

Nyeremények:

10-18 éves korosztály:

  1. helyezett: Családi vacsora a Tv toronyban, családi belépő a Pécsi Állatkertbe, állatkerti ajándékcsomag, vezetett séta a kulisszák mögött a Pécsi Állatkertben
  2. helyezett: Kreatív Hobby ajándékcsomag, állatkerti ajándékcsomag, családi belépő a Pécsi Állatkertbe
  3. helyezett: családi belépő a Pécsi Állatkertbe, könyvnyeremények

18 éven felüli korosztály:

  1. helyezett: 2 személyes barlangtúra a Nagyharsányi Kristálybarlangban, családi belépő a Pécsi Állatkertbe, állatkerti ajándékcsomag, vezetett séta a kulisszák mögött a Pécsi Állatkertben
  2. helyezett: Kreatív Hobby ajándékcsomag, állatkerti ajándékcsomag, családi belépő a Pécsi Állatkertbe
  3. helyezett: családi belépő a Pécsi Állatkertbe, könyvnyeremények

 

 

 

 

 

Share this Tweet this Share this Share this Pin this
Családbarát hely ZooLive gomb