Oldal kiválasztása

Az országban egyedülálló módon, virtuális, háromdimenziós modellek segítségével találkozhatnak a Pécsi Állatkert látogatói a Kárpát-medencében évmilliókkal ezelőtt élt őslényekkel. November 16.-án, pénteken került bemutatásra az állatkert új, ARcheoZoo elnevezésű alkalmazása, amely telefonunk kameráján keresztül repít minket vissza az időben.

A Pécsi Állatkertben  két hónapja mutatták be azt, az állatkert ötlete és megbízása alapján fejlesztett  VR-alkalmazást, amely a felhasználókat egy virtuális valóság megjelenítésére alkalmas szemüvegen keresztül évmilliókkal vezeti vissza a földtörténeti korokban. Állatkertünk most egy újabb, mindenki számára ingyenesen elérhető applikációt állított üzembe. A látogatók az állatkert főépületében elérhető Wi-Fi kapcsolaton keresztül saját mobilkészülékükre tudják letölteni az alkalmazást, ehhez QR kód, illetve rövid útmutató áll rendelkezésükre. A pár perces előkészület után már minden készen áll a virtuális időutazásra. Az alkalmazásban található jelbeolvasót a 4,5 hektáros park különböző területein elhelyezett 12 darab látványos markerek (nagyméretű szemléltető táblák) egyikére irányítva a telefon által megjelenített hátlapi kameraképben megjelenik a Kárpát-medencében már évmilliók óta kihalt, de egykor a szárazföldet, a vizet vagy a levegőt uraló őslény animált, háromdimenziós modellje. A megjelenített őslényt a szemlélődő körbe is járhatja, sőt, közös képet is készíthet vele. Azonban nem csak nézni, de tanulni is lehet az alkalmazás segítségével. Minden egyes állathoz hang és szöveges anyag is tartozik, amely érdekes információkat nyújt a különböző ősi állatfajokról.

Az állatkertek szerepe mára jelentősen megváltozott. Egy modern állatkert-mint amilyen a Pécsi Állatkert is – már nem csak bemutatja a természet gazdagságát és felhívja  a figyelmet ennek megóvására, de természettudományos szempontból is kiemelkedő ismeretanyagot kíván közvetíteni. Ehhez olyan módszereket alkalmazunk, amelyek megfelelnek a jelen kor kihívásainak, elérik azt az ingerküszöböt, amely a fiatalokban az informatika és új technológiák hatására kialakult- ilyen módszer a most bemutatásra kerülő új AR alkalmazás is.

Az Augmented Reality (AR)  egyre szélesebb körben terjed el az átlagfelhasználók között. Az AR egyértelmű előnye a nyomtatott vagy digitális ismeretanyagokkal szemben a 3 dimenzión alapuló valós idejű megjelenítés. Az állatkertben a látogató, mint felhasználó, testközelből figyelheti meg és tapasztalhatja meg a letűnt korok állatainak nem ritkán mellbevágó fizikai paramétereit az alkalmazás segítségével.  Ennek segítségével nem csak, hogy élményszerűen szerezhetünk ismeretanyagokat, de akár 1-1 fotót is készíthetünk magunkról az állatok társaságában.

A Pécsi Állatkertben azonban nem csak virtuális őslényekkel lehet találkozni. A látogatók már megtekinthetik azt a hazai leletekből kialakított bemutatót, amelyet ugyancsak a pályázat keretein belül a Janus Pannonius Múzeum hozott létre a Pécsi Állatkert aulájában. A kiállításon többek közt mamutagyarral, kardfogú tigris koponyájával és Komlosaurus lábnyomokkal is találkozhatnak az érdeklődők.

Az ARcheoZoo nevű alkalmazást a Pécsi Állatkert a „Mecseki Természettudományos Élményközpont Fejlesztése” (EFOP-3.3.6-17-2017-00011) pályázat keretében hozta létre. A Mecseki Természettudományos Élményközpont Fejlesztése pályázat a Dél-Pannon Múzeumokért Közhasznú Egyesület irányításával a Pécsi Állatkert és a Janus Pannonius Múzeummal közösen valósítja meg.

Bár az alkalmazásnak kiemelt szerepet szánnak a pályázatban megvalósuló és közel 13.000 gyermeket érintő ingyenes oktatás során nem csak a diákok, hanem minden állatkertbe ellátogató számára hasznos, izgalmas és tudományos szempontból is érdekes élményt nyújt a program.

 

Share this Tweet this Share this Share this Pin this
Családbarát hely ZooLive gomb