Oldal kiválasztása

Készülnek a felvételek

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az elmúlt napokban az egész országot bejárta az a fénykép, amely Mészáros Istvánról, állatkertünk fotós kollégájáról készült, amint a mókusmajmok gyűrűjében készít felvételeket. A közösségi oldalunkon megjelent felvételt eddig már több, mint 400 kedvelést (like-ot) kapott! Az alábbiakban lerántjuk a leplet arról, hogy miért is készültek fényképek mókusmajmainkról: nemrég örömteli események helyszíne volt a mókusmajom-kifutó, hiszen az idei évben is születtek kölykök ennél az érdekes állatfajnál!

 A mókusmajmoknak több faja is ismert, melyek mindegyike Dél-Amerika lakója. A Pécsi Állatkertben a közönséges mókusmajom (Saimiri sciureus) látható. Kis testű majomfaj, testtömege 70-120 dkg között változik. A szabad természetben nagy csapatokban él, melyek egyedszáma olykor a több száz főt is elérheti. A csapat tagjai madárcsicsergésszerű hangokkal tartják egymással a kapcsolatot. A mókusmajmok mindenevők, állatkerti menüjük zöldségekből, gyümölcsökből, tejtermékekből, macskatápból, rovarokból és speciális, kifejezetten majmoknak készült tápokból áll.

Anya hátán lovagolva

Bár a faj nevében szerepel a közönséges szó, fennmaradását az illegális állatkereskedelem és az erdőirtás veszélyezteti. Éppen ezért az európai állatkertek összehangoltan, az Európai Fajmegmentő Tenyészprogram (EEP) keretein belül tartják és tenyésztik, így próbálva megmenteni a kihalástól. A Pécsi Állatkertben 1999 élnek mókusmajmok, a csapat rendszeresen szaporodik nálunk. A Nemzetközi Fajnyilvántartó Rendszer (ZIMS) adatai szerint a pécsi a legnagyobb csapat Európában, mely jelenleg 56 egyedből áll.

Népes csapatunkban minden évben születnek kölykök, érdekes módon a nőstények szinte egyszerre, néhány nap vagy hét eltéréssel hozzák világra kicsinyeiket, nálunk jellemzően az őszi időszakban (Európa más állatkertjeiben gyakran tavasszal vagy nyáron születnek meg a kölykök). A tavaly született fiatalok (melyek születéséről tavaly itt hírt adtunk) már elszakadtak anyjuktól, a csapat teljes jogú tagjai. Mivel a nősténynek minden évben születhet kölyke, a fiataloknak egy éve van felnőni és önállóvá válni. A tavalyi kölykök könnyen megkülönböztethetőek a felnőttektől, hiszen jóval kisebbek azoknál. Az idei évben az elmúlt két hétben 5 pici is született, és a közeljövőben még további kölykök születése várható. A kölyköket élesebb szemű látogatóink már láthatják az anyákon kapaszkodva a mókusmajomcsapatban!

Share this Tweet this Share this Share this Pin this
Családbarát hely ZooLive gomb