Oldal kiválasztása

Melyik lehet a Pécsi Állatkertben bemutatásra kerülő fajok közül a legnagyobb egyedszámú, és egyben legjobban szaporodó csapatot alkotó állat? Erre a kérdésre sokaknak juthatnak eszébe közönséges mókusmajmaink (Saimiri sciureus), ebből a majomfajból ugyanis európai viszonylatban mérve is jelentős méretű csoport él állatkertünkben. Ez a megtisztelő cím azonban nem a népes majomcsapatunkat illeti: a képzeletbeli dobogó első helyén a porcelánsügérek (Neolamprologus brichardi) állnak.

A porcelánsügér, kevésbé ismert magyar nevén lantfarkú bölcsőszájú hal Afrikában, a Tanganyika-tóban őshonos halfaj. A tó part menti, sziklás, köves zónáinak lakója. Viszonylag kis termetű hal, hiszen maximális testhossza mindössze 10 cm. A porcelánsügér az akvarisztikában népszerű, mivel könnyen tartható és tenyészthető halfaj. Akváriumát úgy érdemes berendezni, hogy a párok el tudjanak vonulni egymástól a kövek, búvóhelyek közé rejtőzve. Erősen területvédő halfaj, lakhelyét gyakran nem csupán fajtársaitól, hanem más halaktól is védi. Ennek ellenére nagy akváriumban gond nélkül együtt tartható más fajokkal. A porcelánsügér ragadozó, kisebb planktonikus élőlényekkel, pl. rovarlárvákkal, apró rákocskákkal táplálkozik. A kialakult párok nőstény egyedei rendszeresen ikráznak. Bár a bölcsőszájú halak közé tartozik, a porcelánsügér nem veszi szájába ikráit, illetve ivadékait. A kis halak gyorsan fejlődnek, szüleik gyakran még teljes felnőtté válásuk előtt lerakják a következő csapat ikrát. A kis halakat szüleik mellett idősebb testvéreik is védik, felnövekedve azonban elhagyják a szülői csapatot és saját párt keresnek maguknak.

Intézményünk már az egykori, belvárosi Akvárium-Terráriumban is tartott porcelánsügéreket. Jelenlegi állományunk 3 éve, a teljes felújítást követően látható a Tanganyika-tó élővilágát bemutató akváriumban. Porcelánsügérjeink itt különböző Tanganyika-tavi halfajokkal kerülnek bemutatásra, és olyan jól érzik magukat, hogy rendszeresen szaporodnak: a népes csapatban mindig láthatnak ivadékokat látogatóink, a kis halak pedig-akárcsak a  természetben- különböző méretűek. Érdemes egy kis időt eltölteni az akvárium előtt, és megfigyelni a népes halraj különleges családi életét!

Share this Tweet this Share this Share this Pin this
Családbarát hely ZooLive gomb