Oldal kiválasztása

A közelmúltban számos aprósággal gazdagodott a Pécsi Állatkert népes állatsereglete, hiszen utódokkal gyarapodott a prérikutyák,  a szurikáták, a bölények, a szavannacerkófok, a zászlós farkú kolobuszok, a szalagos varánuszok és a porcelánsügérek állatkerti csapata is. Június 21.-én, pénteken, a nyári napforduló napján egy újabb különleges kisállat született a Pécsi Állatkertben: egy alpakacsikó látta meg a napvilágot, állatkertünk közel 60 éves története során az első, aki nálunk született!

Nabaja és Duett, anya és fia

Mint ismert, a Pécsi Állatkertnek először a 2018-as évben nyílt lehetősége alpakák tartására. Először egy barna színű csődör, Marci érkezett hozzánk, őt követte három kancája. Négy alpakánk közül a hófehér szőrű kanca, Nabaja lett a kis csapat vezére, lévén ő a legnagyobb méretű állat a csapatban, így hamar kiharcolta magának a vezetői pozíciót. Bár néha a finom falatokért kisebb torzsalkodások előfordulnak az alpakacsapatban, hamar kialakult az összhang a kis családban. Mi sem jelzi azt jobban, mint az első csikó megszületése. A kis csődörcsikó megjelenésében kombinálja szülei színét: bár nagyrészt fehér, mint Nabaja, Marci barna színéből is örökölt egy foltot. Éppen ezért az állatkert munkatársai tréfásan Duett-nek keresztelték el a kis állatot. Az alpakacsikó a patások kicsinyein méltóan születését követően néhány órán belül lábra állt, és követte szüleit a kifutóban. Napjainkra egyre bátrabb és erősebb, így már a hozzánk érkező látogatóink is találkozhatnak vele családja körében!

Az első alpaka, aki a Pécsi Állatkertben született

Érdekesség, hogy bár eleinte Nabaja vette át a csapatvezetői szerepet, úgy látszik, hamar szerelem lobbant közte és Marci között, hiszen a biológiailag lehetséges legrövidebb idő telt el a két állat összeszoktatása és az ellés között. Bár Nabaja már 10 éves, középkorú hölgy, a kicsi apja, Marci mindössze 2,5 éves, nemrég lett ivarérett és a mostani az első csikója. Szintén szembetűnő a méretbeli különbség az egyes állatok között: Nabaja és a vele együtt érkezett fekete szőrű Felicia sokkal nagyobb  a két másik állatunknál. Az alpaka ugyanis egy háziállat, melynek több fajtáját tenyésztették ki, de az európai állatkertekben élő állatok többsége nem fajtatiszta példány, hanem a különböző fajták keveréke. Valószínű, hogy a két utólag érkezett kancánk-akiket egy alpakafarmtól kaptunk ajándékba-másik fajtába tartozik, mint a csapat többi tagja.

Az érkezők mellett távozók is vannak. Amerikai bölénycsaládunk a közelmúltban újabb taggal bővült: június 8.-án megszületett bölénypárunk 6. közös borja. Az időközben Baltazár névre keresztelt kis bika szépen cseperedik, érkezésével azonban kissé zsúfolt lett a kifutó. E miatt, illetve a beltenyésztés elkerülése végett két idősebb testvérének költöznie kellett: Ben és Bóra ma délelőtt kirepült a szülői fészekből, és Szerbiában, a Palicsi Állatkertben kezdtek új életet. Velük tartott népes szurikátacsapatunk egyik tagja is, akinek szintén ebben az állatkertben találtunk új otthont. Brutus, Avarka és a kis Baltazár továbbra is látható állatkertünk bölénykifutójában. A szállításon járt a Pécsma csapata is, képek és videó a bölények költözéséről a következő linkre kattintva találhatók:

Így költözött el Pécsről az állatkert két fiatal bölénye

Share this Tweet this Share this Share this Pin this
Családbarát hely ZooLive gomb