Oldal kiválasztása
CSALÁD: Vakondgyíkfélék (Scincidae)
ELTERJEDÉS: Vakondgyíkfélék (Scincidae)
ÉLŐHELY: Fás területek
TÁPLÁLKOZÁS: Mindenevő

A smaragdszkink, más néven smaragdzöld szkink kis termetű gyíkfaj, testhossza 25 cm, a farok hossza a teljes testhossz több, mint felét kiteszi. Magyar nevét csodálatos, zöld színéről kapta, mely a test legnagyobb részén megfigyelhető, a hátsó lábak azonban barna alapon fehér pettyesek. Egyes alfajoknál a test hátulsó része is barna színű. A Délkelet-Ázsiai szigetvilág lakója, egyik alfaja Észak-Ausztráliában is megtalálható. Kedveli a fás területeket.

Falakó életmódot folytat, itt keresi táplálékát, a talajra csak viszonylag ritkán mászik le. Érdekes módon kevés búvóhelyet kínáló, csupasz fatörzseken is megtalálható. A smaragdszkink elsősorban rovarevő, ritkán azonban növényi eredetű táplálékkal is kiegészíti étrendjét.

A faj egyedei többnyire békések egymással szemben, kisebb kolóniákat alkothatnak, bár a hímek olykor veszekedhetnek. A nemeket nehéz megkülönböztetni egymástól. Érdekesség, hogy a párzást követően a nőstények gyakran két fészekaljba rakják le tojásaikat. A smaragdszkinkek terráriumi körülmények között akár 7-12 évig is élhetnek.

Share this Tweet this Share this Share this Pin this
Családbarát hely ZooLive gomb