Oldal kiválasztása

Újabb állatfajokkal gazdagodott a Pécsi Állatkert gyűjteménye! A 2016-os, teljes felújítást követő újbóli megnyitás után is rendszeresen érkeznek új állatfajok a Főépületben található Akvárium-Terráriumba. Most sincs ez másként, hiszen az elmúlt hetekben új jövevények költöztek állatkertünk akváriumaiba, melyik közül néhány faj igazi állatkerti ritkaságnak számít!

A közelmúltban új egyedekkel gazdagodott a medúzák állománya, új, fiatal füles-és pápua medúzák érkeztek állatkertünkbe. A különleges, némileg légyölő galócára emlékeztető pápua medúza Magyarországon csak nálunk látható. Akváriumukban egy másik medúzafaj is megfigyelhető, az itt bemutatásra kerülő fiatal talajlakó medúzák már nálunk születtek. A fiatal medúzák hamar megszokták új otthonukat, és szépen növekednek az akváriumokban.

Tengeri akváriumaink közül kettőben (a nagy, cápás akváriumban és a tűzhalak mellett található kisebb tengervizes bemutatóban) egy-egy új halacska úszkál: füstös doktorhal korábban még nem került bemutatásra a Pécsi Állatkert gyűjteményében. A faj megjelenésében hasonlít a közismertebb, nálunk már régebb óta látható sárga doktorhalra, színezetében azonban különbözik ettől a közeli rokon haltól. Az egyik füstös doktorhallal közös akváriumban látható, eddig magányos Banggai kardinálishal is társakat kapott, három fiatal, növendék példány személyében.

Füstös doktorhal

Az idei évben megkezdődött az édesvízi akváriumok megújítása, mely jelenleg is tart. Célunk, hogy a közeljövőben olyan bemutatóhelyeket hozzunk létre, melyek mindegyike más-más élőhely vizeinek élővilágát mutatja be látogatóink számára. A Malawi-tó és a Tanganyika-tó élővilágát bemutató édesvízi akváriumok már korábban kialakításra kerültek, ezt a tematikát tovább erősítve  jelenleg is zajlik az egykori “kalászhalas” akvárium India élővilágát bemutató mini biotóppá való átalakítása, illetve az öt paludárium megújulása. A régi kalászhalas bemutatóban az akváriumi díszhalként közismert malabári dániók mellett a kevésbé ismert és Európa állatkertjeiben csak viszonylag  ritkán látható bóbitás díszmárnák gyarapítják az újdonságok sorát.

Paludáriumaink száma ötre nőtt az idei évben, melyekben jelenleg is zajlik az átalakítási folyamat, az új fajok folyamatosan érkeznek. Coca, a kétkarmú teknős mára teljesen belakta idén márciusban átadott új otthonát, és időközben lakótársakat is kapott a jávai lövőhalak személyében (akikhez szintén új, fiatal példányok érkeztek a közelmúltban). A többi paludáriumban is számos új lakóval találkozhatunk, pl. a közismert díszhalként számon tartott gyöngygurámival és öves díszcsíkkal, de láthatjuk az egyik legismertebb akváriumi hal, a szifó, avagy mexikói kardfarkú hal vadas színezetű, zöld színváltozatát is.

Gyöngygurámi

A ritkább halak iránt érdeklődők is találhatnak újdonságokat: a Barbonymus schwanenfeldii elnevezésű halnak egyelőre nincs hivatalos magyar elnevezése, angol neve után leginkább “alufólia márnának” lehetne nevezni. A dekoratív megjelenésű halfaj példányai néha ugyan felbukkanak egy-egy magánszemély akváriumaiban, ennek ellenére a faj az  európai állatkertekben ritkán látható, a magyar állatkertek közül pedig jelenleg csak nálunk lehet ilyen állatokat látni. Akváriumi körülmények között még ritkább fajt képviselhetnek annak a látványos halcsapatnak a tagjai, amelyek a jávai lövőhalak korábbi otthonát foglalhatták el: az Astyanax bimaculatus (magyarul talán “kétpettyes astyanax“-nak lehetne nevezni) nevezetű halfaj a Zootierliste.de nevű honlap és a Nemzetközi Fajnyilvántartó Rendszer (ZIMS) adatai szerint egyaránt egyedül a Pécsi Állatkertben kerül bemutatásra Európa állatkertjeiben és akváriumaiban! Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ez az Astyanax-faj ténylegesen csak nálunk látható kontinensünkön: könnyen előfordulhat, hogy olyan akváriumok és állatkertek is gondozzák ezt a halat, melyek nem ZIMS-tagok, illetve az is, hogy a ZIMS-et használó és ezt a halfajt tartó állatkertek nem tették közzé a fajra vonatkozó adataikat. Minden esetre ez azon a tényen nem változtat, hogy egy Európában igen ritkán látható állatfajról van szó!

Bohócmárnák és “alufólia márnák”

Terveink szerint a közeljövőben tovább bővül az Akvárium-Terráriumban bemutatott állatfajok száma. Akváriumaink lakóiról bővebben ide kattintva olvashattok: http://pecszoo.hu/halak/

 

Share this Tweet this Share this Share this Pin this
Családbarát hely ZooLive gomb