Oldal kiválasztása

A 2020. év több szempontból is különleges állatkertünk számára. Idén ünnepeljük intézményünk fennállásának 60. évfordulóját, és ebben a hat évtizedben először fordult elő – eltekintve az állatkert 2014-2016-os teljes átépítésétől -, hogy közel két hónapra zárva tartottuk a kapukat. Az új koronavírus járvány miatt elrendelt korlátozó intézkedések anyagi szempontból is nehéz helyzetbe hozták a Pécsi Állatkertet, veszélybe sodorták szakmai terveink megvalósítását. Ilyen körülmények közt állt ismét állatkertünk mellé a Telekom!

Az állatkertek évről évre azért dolgoznak, hogy minél több ember számára bemutassák a természet pótolhatatlan értékeit. Küzdünk a fajok fennmaradásáért, a természeti nevelés révén felkeltjük a környezetvédelem iránti igényt és hajlandóságot már a legfiatalabbak körében is. A korábbi évek szakmai munkájának köszönhetően a Pécsi Állatkertnek idén nyílt lehetősége arra, hogy csatlakozzon a vöröspanda fajmegmentő és tenyész-programhoz. Az állatkertek a veszélyeztetett fajokat egymással együttműködve, koordináltan tartják így megőrizve a fajon belüli genetikai sokszínűséget és biztosítva az egészséges utódok világrajöttét. Az állatkertek a múlt század során számos fajt mentettek meg a kihalástól és fontos szerepet játszottak élőhelyeik fennmaradásában. A vöröspandák mára veszélyeztetett státuszú állatok, amelyek a Himalája lejtőin élnek. Populációjuk elsősorban az illegális vadászat miatt rohamosan csökken, mára nagyjából 10.000 példány maradt fenn a természetben. A Pécsi Állatkert hosszú évek óta dolgozik azon, hogy részt vegyen e különleges faj fennmaradásáért folytatott küzdelemben.

Azzal, hogy 2019-ben állatkertünk az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének tagja lett, megvalósulhat a programhoz való csatlakozás. A koronavírus járvány azonban nehéz helyzetbe hozta az állatkertet, így az állatok igényének megfelelő kifutó megépítéséhez összefogásra volt szükség. A Telekom a tavalyi évhez hasonlóan most is bebizonyította, hogy kész segítséget nyújtani, ha a természet védelme, egy veszélyeztetett faj tartásának támogatása a cél. A Vállalat nem csak kiemelt támogatója lett a vöröspanda kifutó kialakításának, de a Pécsi Állatkerttel kötött együttműködés révén névadó szponzora is lehet a várhatóan 2020. szeptemberében Pécsre érkező vöröspanda ikerpár egyik tagjának.

Mindig öröm, ha egy támogató a Pécsi Állatkert küldetése mellé áll, az pedig még nagyobb öröm, ha egy szakmai sikeren is osztozhatunk, nem csak a támogatóval, de annak ügyfeleivel is. A létrejött együttműködésnek köszönhetően Telekom Kapcsolat Kártyájukat bemutató látogatók a megvásárolt belépőjegy mellé egy csomag zoo-csemegét kapnak ajándékba, így az állatkerti látogatás még élvezetesebb lehet!

A vöröspandák kifutójának megépítése a közeljövőben indul és ha új élőhelyük elkészül, úgy várhatóan szeptember végére birtokba is veheti az 1 éves vöröspanda ikerpár az új otthonát.

Share this Tweet this Share this Share this Pin this
Családbarát hely ZooLive gomb