Oldal kiválasztása

A szalagos varánuszok története tovább folytatódik.

 

2019-ben két alkalommal keltek nálunk szalagos varánuszok (Varanus salvator), melyek elhelyezését idővel biztosítani kellett, mivel egy nagy testű, állatkerti tartás szempontjából helyigényes fajról van szó. Ebből a szaporulatból két példány hosszú útra kelt, Brazíliába, a Sao Paulo-i Akváriumba utazott.

 

 

A nyolc egyedből néhány felkerült egy olyan cserelistára, mely egyben egy nyilvántartási rendszer is (ZIMS – Zoologial Infromation Maganement System), melyet a világ állatkertjei használnak nemcsak az állataik adatainak megfelelő rögzítésére, hanem lehetőség van az állatok felajánlásra is.

A fiatal egyedek kapcsán 2019. decemberében jött egy megkeresés Ivan Ezhov-tól, a Kazan állatkert egyik szenior kutatójától, aki szakmai kapcsolatban van a Brazil, Sao Paulo-i Akváriummal – kezdte a történetet a gyűjtemény vezetője, Pap Zsuzsanna.

Örültünk a megkeresésének, mert úgy véltük, hogy állataink megfelelő helyre kerülhetnek, ahol szakmai gondossággal nőhetnek fel. Két egyed adományozásában/donációjában állapodtunk meg, majd elkezdődött a szállítás egyeztetése. Mindkét fél megfelelő szállítócéget próbált felkutatni, végül 2020. év elején megállapodtunk abban, hogy a Nature Resource Networkkel dolgozunk együtt, mert már korábban is volt tapasztalat velük. A szállítás időpontjának kitűzése még messze volt ekkor.

Előzőekben meg kellett igényelni az export CITES engedélyüket a példányoknak, mivel a washingtoni egyezmény (egyezmény a veszélyeztett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről) hatálya alá esnek. Szükséges volt egyeztetni az állatorvosi kéréseket a küldő és a fogadó fél között, sőt ami állategészségügyi szempontból érdekes volt, – és valóban hosszú időt vett igénybe – az az volt, hogy nem létezett szárazföldi hüllőkre vonatkozó egészségügyi bizonyítvány Brazíliába történő kivitelhez, melyet a két ország minisztériumainak volt szükséges megalkotniuk. Időközben a tavaszi időszakban, mint mindannyian tudjuk, kitört egy világjárvány, mely szintén azt eredményezte, hogy halasztanunk kellett a szállítást és újra igényelni az export CITES engedélyeket, melyek már lejártak. Az idő előrehaladtával folyamatosan egyeztettünk a szállítmányozó céggel, hogy milyen súlyúak az állatok, milyen hosszúak, hogy megfelelő szállítóládát tudjanak biztosítani. Fontos volt, hogy megfeleljen az IATA szabványnak (Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség), mely légi fuvarozást ír elő. A nyár végére végre összeállt minden szükséges dokumentáció, így már csak a szállítás logisztikája volt hátra. Pécsről evidens volt, hogy közúti szállítást valósítanak meg, de a légi szállítás kapcsán két reptér is szóba került, Frankfurt és Prága.

 

Végül a frankfurti bepakolás mellett döntöttek a szállítmányozó cég munkatársai. Szeptember 29-én jött végül az e-mail, hogy a frankfurti repülőgép járatot lefoglalták október 8-ra. Este 21:35-kor indult a gép európai idő szerint és másnap ért földet Sao Paolo-ban.  A vámpapírok, a pro forma számla, a CITES dokumentumok, a származást és az ajándékozást igazoló dokumentum, az állategészségügyi papírok stb. kiállítását követően minden készen állt, így 2020. október 7-én délután megérkezett a szállító autó a ládákkal együtt, hogy bepakolja a két fiatal varánuszt, akik három napos út után megérkeztek új otthonukba.

Gondozóink szívéhez nagyon hozzánőttek a varánuszok és szelíd, kezelhető állatokat küldtünk tovább a tengeren túlra.

A szalagos varánusz, más néven vízi varánusz (Varanus salvator) Dél-Kelet Ázsia lakója, megtalálható az indonéz szigetvilágban, Ausztrália északi partjainál, illetve Indiában is. A szalagos varánusz ragadozó állat, nevét a sötét testén végigfutó világosabb, szalagszerű mintázatról kapta. Magyar neve pedig a vízi varánusz az angol water monitor elnevezésből származik, utalva ezzel az állat víz közeli életmódjára.

Nagyon jól úszik, kormányzásra hosszú, oldalirányban lapított farkát használja. Előszeretettel fogyasztja a dögöket, megeszi a halakat, elkapja a kisebb emlősöket és a madarakat. A táplálék felkutatásában kiváló szaglása segíti. Ha teheti, fajtársainak tojásait, illetve a saját fajába tartozó fiatal példányokat is elfogyasztja. A kínai gyógyászatban testrészeinek gyógyhatást tulajdonítanak, így húsát és belső szerveit is fogyasztják. A szalagos varánusz napjainkra népszerű terráriumi állattá vált, elsősorban Amerikában tartják sokan házi kedvencként.

 

 

 

 

Share this Tweet this Share this Share this Pin this
Családbarát hely ZooLive gomb