Oldal kiválasztása
Mit is esznek az állatkerti állataink, mi folyik a konyhában, hogyan tudjuk „másolni” a vadonban előforduló eleséget?

 

 

Az állatok etetéséről való gondoskodást takarmányozásnak nevezzük, ez egy szarvasmarha telepen egyszerűbbnek  tűnik, viszont egy állatkertben sokkal komplexebb tevékenység, egy speciális terület a takarmányozáson belül.  Különleges állatok – különleges eleséget kívánnak.

Táplálékra minden állatnak szüksége van, amely megfelelő tápanyag- és energiatartalommal rendelkezik, és maguk is szívesen eszik. Fontos szempont emellett, hogy úgy kínáljuk ezeket, hogy a megfelelő táplálékszerző viselkedést is stimulálja az állatoknál.

                                                                                   Prérikutya eleség

A konyhán dolgozó szakemberek előkészítik az eleséget, kiporciózzák, majd a gondozók feladata eljuttatni azt, a kedvenceik számára. Az állatok jólétének biztosításához elengedhetetlen a környezetgazdagítás. És itt kapcsoljuk össze az etetést és a környezetgazdagítást.  A környezetgazdagítás „egy dinamikus folyamat, ami javítja az állat környezetét, ezáltal hatással van annak viselkedésére és természetrajzára.

A környezetgazdagítás során a változtatások azzal a céllal történnek, hogy növeljék az állatok természetes, fajra jellemző viselkedésformáinak gyakoriságát, elősegítve ezzel az állatok jólétét”. Az etetés és a tréning  a legismertebb módja a környezetgazdagításnak. Ezen törekvések fő célja általában az állatok táplálkozási idejének meghosszabbítása.

A borjúfókáink, Donka és Bonifác tréningje az állatok és látogatók számára egyaránt élvezetes.  A látványetetések során gondozóik odafigyelnek arra, hogy az állatok ne csak egy kupacba lerakva kapják mindennapi betevőjüket, hanem dolgozzanak meg érte: becsomagolják, szétszórják, vagy elrejtik a kifutóban táplálékukat, így  jobban elfoglalják magukat.  

Az állatkerti etetés alaptézise: minden esetben a vadonbeli étrendből kell kiindulni. Természetesen az Európában lévő állatkertek nem tudják és nem is feladatuk ugyanazt a táplálékot biztosítani az állatkertekben élő fajoknak. Az etetés nagy kihívást és szakértelmet kíván a munkatársaktól.

Az EEP-s fajok (European Endangered Species Program, Európai Fajmegmentő Tenyészprogramfajok) esetében 1-1 fajkoordinátor iránymutatása a mérvadó – egész tartástechnológiát dolgoznak ki az adott fajra. Pl. perzsa leopárd, csimpánz. Amellett, hogy az állatkertek egymásnak is nagy segítségei mindenféle  témában, így az etetésben is.

Nem lehet persze mindent pótolni “hazai” alapanyagokkal. Az olyan állatok például, mint a fókáink, mindenképpen tengeri halat igényelnek. A heringet és a makrélát nem lehet édesvízi hallal helyettesíteni.

 

 

 

 

A rendkívül változatos, több száz különböző fajt felvonultató állatállományra nem kevésbé változatos táplálékigény jellemző.

A gazdasági udvar, azon belül a konyha, az állatkert szíve, az állatok ellátásának központja.

 

 

 

 

Ide érkezik hetente több mázsa takarmány, zöldség, gyümölcs és hús – és itt kerül mindennap szétosztásra, vagyis – itt adagolják, főzik, készítik elő meghatározott receptúra szerint az eleséget.

Takarmányraktár

 

 

 

Nincs vasárnap, ünnepnap – az állatoknak minden nap enni kell.  A konyha lelke két kolléganő: Edina és Judit, akik nagy türelemmel, hozzáértéssel és hihetetlen nagy tapasztalattal készítik a finomabbnál finomabb ételeket az állatok nagy örömére.

Nézzük a konkrét számokat, mennyi takarmány, zöldség, gyümölcs fogy nálunk, a Pécsi Állatkertben.

Raktár

Raktár

Raktár

Állatkert „heti bevásárlólistája”

Alapanyag Mennyiség mértékegység/hét
Alma 400 kg
Sárgarépa 350 kg
Banán 60 kg
Uborka 25 kg
Paradicsom 12 kg
Körte 25 kg
Tojás 300 db
Saláta 80 fej
Cékla 10 kg
Paprika 10 kg
Szőlő 2 kg
Kivi 2 kg
Krumpli 30 kg
Kínai kel 10 kg
Brokkoli 2 fej
Karalábé 12 kg
Karfiol 2 fej
Káposzta 50 kg
Édesburgonya 2 kg
Szőlőcukor 0,5 kg
Túró 4 kg
Sajt 1 kg
Joghurt kicsi 8 pohár
Kefir 5 pohár
Zabpehely 7 kg
Mazsola 1 kg
Mogyoró 4 kg
Rizs 3 kg
Méz 2 kg
Lótáp 30 kg
Kukorica 3 kg
Széna 2,1 tonna
Papagájmag 15 kg
Napraforgómag (erdei madarak etetésével együtt) 30 kg
Majomtáp 1 kg
Bébitáp 2 doboz
Tejpép gyümölcsös ízben 225g 4 doboz
Marslakocskák multivitamin/szirup -150ml 1 üveg
Tea 3 doboz
Takarmánymész 300 g
D-vitamin 10 ml/hó
Müzli 3 kg
Agroferm multivitamin 1 kg
Búzakorpa 15 kg
Kengurutáp 0,5 kg
Rágcsálótáp 2 kg
Dió 20 dkg
Pandatáp 1,12 kg
Pandasüti 2,1 kg
Halak 80 kg
Baromfi 50 kg
Vadhús 26 kg
Marhahús 5 kg
Nyúl 8 db
Lisztkukac, gyászbogárlárva, tücsök 3 liter

 

Egyéb finomságok: avokádó, ananász, mangó, jégsaláta, édeskömény, retek, olívaolaj, zöldhagyma, édesburgonya.

A listából látszik, hogy nagyon sokféle étel fogy hetente az állatkertben, erről folyamatosan gondoskodni kell a szakembereknek, ami összehangolt munkát igényel.  Az Állatkert kulisszák mögötti élete sok-sok érdekességet rejt még, sorozatunkban bemutatjuk mindezt.

GALÉRIA:

Forrás:

Robert Pies -Schulz Hofen: Az állatkerti állattartás alapjai

Burányi Virág: https://tudomanyosmunkatars.blog.hu/2017/01/30/a_kornyezetgazdagitasrol#more12163213

Pivarcsi Judit: Állatkertben élő nyugati síkvidéki gorilla (Gorilla g. gorilla) mozgásaktivitásának növelése belső és külső térben.

https://zoobudapest.com/oktatas/digitalis-allatkert/mit-esznek-az-allatkert-lakoi

https://zoobudapest.com/rolunk/hirek/mennyit-esznek-az-allatok-egy-ev-alatt

 

 

 

 

 

Share this Tweet this Share this Share this Pin this
Családbarát hely ZooLive gomb