Oldal kiválasztása

Európa legnagyobb macskaféléje, amely könnyen felismerhető hosszú fülpamacsairól, rövid farkáról, pofaszakálláról.

 

 

 

 

 

A hiúzoknak négy faja ismert: a kanadai hiúz (Lynx canadensis) és a vörös hiúz, más néven bobcat (Lynx rufus) Észak-Amerikában, az ibériai hiúz vagy párduchiúz (Lynx pardinus) Európában, az Ibériai-félszigeten, míg az állatkertünkben is látható eurázsiai hiúz (Lynx lynx) Európában és Ázsiában, elsősorban a két kontinens északi területein honos.

Európában a hiúz két faja él: a nagyobb létszámban előforduló eurázsiai hiúz (Lynx lynx), amely a legnagyobb termetű hiúz a világon és kisebb testű rokona, az ibériai hiúz (Lynx pardinus), amely csak az Ibériai-félszigeten honos.

A legelfogadottabb nézet szerint 11 alfaja létezik az eurázsiai hiúznak, melyek elterjedési területükben, testméretükben és mintázatukban különböznek egymástól.

A Pécsi Állatkertben, a hazánk területén is megtalálható Kárpáti hiúz kerül bemutatásra.

Dom, a fiatal hím kárpáti hiúz 2014. május 23.-n született az Angliában található Dudley Zooban, innen érkezett hozzánk 2015. október 21.-én. Kifutóját mára teljesen belakta, jól érzi magát a tágas, bokrokkal, mászófákkal gazdagon ellátott területen.

Részletesebb tudnivaló: https://pecszoo.hu/2016/karpati-hiuz/

Néhány érdekesség a hiúzról:

  •  Él-e hiúz Magyarországon?

A kárpáti hiúz – nevéből is adódik, a Kárpátok vonulatai között él. Félénk macskaféle, az ember által nem háborgatott sűrű területeken marad meg. Északi-Középhegységünk keleti tagjainak erdeiben éltek hiúzok, de az egyre gyakoribb zavarások miatt évekre eltűntek. A természetvédelmi intézkedéseknek köszönhetően – pl. fokozottan védett természetvédelmi területek kijelölésével, ahová csak engedéllyel lehet belépni – ismét megjelent a Zemplénben, Aggteleki karszton is.  A szakértői vélemények jelenleg 10-15 egyedre becsülik a létszámukat, de vélhetően évente néhány példány illegális elejtés áldozatává válik. Éppen ezért nagyon fontos, hogy megóvjuk a hiúzokat és élőhelyüket.

  • Miért rövid a hiúz farka?

A hiúz, mint macskaféle, rendelkezik a rokonaira általában jellemző tulajdonságokkal, de ezeken kívül vannak azért tipikusan “hiúzos” jegyei is. Az egyik tipikus jegy: a rövid farok – a farka rövidségének az a magyarázata, hogy zsákmányát többnyire óvatosan közelíti meg, majd ugrással teríti le, általában 20 méteren belül, nem üldözi hosszasan áldozatát. Hirtelen irányváltoztatásra, kormányzásra így nincs szüksége, a sűrű erdőben a hosszú farok pedig csak akadályozná a nesztelen közlekedésben.

  • Mi a jelentősége a fülpamacsnak?

Másik jellegzetessége a fülein található pamacs, melynek szerepe feltevések szerint a kifinomult hallás segítésében van.

  • A bundája egyedi és különleges?

Az eurázsiai hiúzok bundája nyáron sötétebb, kevésbé tömött és dús, mint télen, emellett mintázatuk is jobban látszódik. A téli hideg sem gond számára, bundája ugyanis rendkívül sűrű: 1 cm2-en 9 000 szőrszál található (az embernél 1 cm2 fejbőrön kb. 130 hajszál van).

Az eurázsiai hiúz fokozottan védett állatfaj, eszmei értéke 500.000 Ft. A Vadonleső Program 2019-ben az eurázsiai hiúzt választotta az Év Emlősének.

 

 

Forrás: https://wwf.hu/archiv/eurazsiai-hiuz

Share this Tweet this Share this Share this Pin this
Családbarát hely ZooLive gomb