Oldal kiválasztása

Nagy örömünkre az elmúlt alig több, mint másfél év során harmadjára örvendeztet meg minket utóddal szavannacerkóf-párunk! A Magyarországon jelenleg csak a Pécsi Állatkertben látható, különleges majomfaj már régóta megtalálható állatkertünk gyűjteményében, a 2010-es években azonban sokáig nem született kölyök a cerkófok csapatában. Az utolsó pécsi születési szavannacerkófnak sokáig a mostani kicsi apja, Radar számított, aki 2008. április 29.-én látta meg a napvilágot állatkertünkben. Párja, a Berta nevű nőstény eredetileg Portugáliában, a Lisszaboni Állatkertben született 2007. május 11.-én, hozzánk már Csehországból, a Libereci Állatkertből érkezett állatkertünk átépítésének ideje alatt, 2015. június 17.-én.

Radar és Berta frigyéből először 2018. augusztus 20-án született egy hím kölyök, Dumbó. Őt követte öccse, a 2019. április 11.-én világra jött Bogyó. Kis testvérük 2020. február 25.-én jött a világra. A pici neme egyelőre még ismeretlen, így még nevet sem kapott, állatkertünk munkatársai azonban azt gyanítják, hogy a harmadik fiúgyermek érkezett meg a kis családba! Szavannacerkófhoz méltó módon színezete még különbözik szülei és testvérei színétől, elsősorban szürke bundát visel. Idejének nagy részét még anyja hasába kapaszkodva tölti, csak később kezdi el felfedezni a körülötte lévő világot.

A kölyök érkezésével jól láthatóan megváltozott a csapat viselkedése, mindenki óvja, félti a jövevényt, különösen a kicsi apja lát el csapatvédelmezői szerepet. Bogyó eleinte megszeppenve szemlélte testvérét, hiszen ő korábban még nem látott  újszülöttet, és nem értette, miért „esett ki a mama kosarából”. A kis cerkófcsalád minden nap látható a Pécsi Állatkertben, és kis szerencsével már a pici is megfigyelhető! Érdekesség, hogy ha figyelembe vesszük, hogy a szavannacerkófok vemhességi ideje 5-6 hónap, láthatjuk, hogy a három kölyök születése között gyakorlatilag a biológiailag lehetséges legrövidebb idő telt el!

Share this Tweet this Share this Share this Pin this
Családbarát hely ZooLive gomb