Oldal kiválasztása

Kis szomorúsággal, de sok örömmel szívünkben, búcsúzunk a két nőstény varinktól:Valériától és Verától, akik elhagyják eddigi otthonukat és egy franciaországi állatkertbe költöznek.

 

 

 

Az Európai Fajfenntartó Tenyészprogram (EEP), amelyben több állatkert vesz részt, így Pécsi Állatkert is, a fogságban tartott állatokat, főleg a veszélyeztetett fajokat hivatott megvédeni. Az erre jogosult és akkreditált intézmények nem csak tenyésztik, de egymással “cserélik” is az állataikat.

A program sikerét jelzi, hogy a vörös varit Európában 115 állatkert mutat be. A cseréket az adott fajért felelős fajkoordinátor engedélyezi. A program célja a genetikai sokszínűség megtartása, amely elengedhetetlen a fajok túléléséhez.
A Pécsi Állatkertbe 2017 -ben is az EEP – program keretein belül érkeztek a Madagaszkáron őshonos makik, illetve a fajmegmentő program keretein belül költöznek most tovább.
Állatkertünk nem marad „nagy szemű álarcos maki” nélkül, hiszen érkezik hozzánk egy tenyészpár, akik reményeink szerint utódokat hoznak majd a világra.

A vörös varik Madagaszkáron, a Masoala-félsziget lombhullató trópusi erdeiben őshonosnak.Nevét jellegzetes, vörös bundájáról kapta. Hasa, arca és végtagjai feketék, nyakán fehér foltot visel. Arca körül jellegzetes szőrgallér található. A makifélék családjának legnagyobb testű képviselője: testhossza farkával együtt 110-120 cm, súlya pedig 3-4.5 kg között változik. A varik jellegzetes hangjelzésekkel kommunikálnak egymással, látogatók számára néha ijesztő hangon, ami a szamárbőgés és az oroszlánordítás keverékére emlékeztet.

Rendkívül ügyesen mozognak a fák ágain, nagyon nagyokat képes ugrani, nappal igen aktív különleges állat. Szereti a gyümölcsöt, a magokat, a leveleket. A párzási időszak májustól júliusig tart. A nőstények az ágvillák közé fészket raknak levelekből, oda rejtik a megszülető kicsinyeiket. A kölykök 3 hét múlva másznak ki először a fészekből, nagyon érdekes, hogy az anya a piciket nem a hátán hordozza, hanem a szájában. 7 hetes korukra már a felnőttekhez hasonló ügyességgel mozognak. A nappali életmódjuk és kedves külsejük miatt kedvelt állatkerti állatnak számítanak.

 

 

Share this Tweet this Share this Share this Pin this
Családbarát hely ZooLive gomb