Oldal kiválasztása

Medúzáinkat úgynevezett keringetődobos akváriumokban tartjuk, melyek leginkább egy mosógép dobjához hasonlítanak. A víz folyamatosan körbe-körbe áramlik bennük, így biztosítva ezzel a legtöbb medúzafaj számára szükséges áramlást. Berendezési tárgyak és sarkok nincsenek ezekben az akváriumokban, hiszen a medúzák testüket könnyen felsértenék ezekbe ütközve, a sarkokba beszorulva pedig akár el is pusztulhatnának. Medúzaakváriumaink további érdekessége, hogy nem  üvegből, hanem plexiből készültek.

 

A nagyobb akváriumban élnek a füles medúzák, vagy angol nevükből fordítva holdmedúzák vagy holdfénymedúzák. Ők világszerte elterjedtek a tengerekben, óceánokban. A sekély, part menti vizek lakója, de kedveli a sziklás részeket is. Tág tűrőképességű faj, 6-31 °C-os vízben egyaránt képes megélni. Olykor kikötőkben, és folyók torkolataiban is lehet vele találkozni. A kifejlett példányok harangja akár 25-40 cm is lehet. Állati eredetű, planktonikus előlényekkel táplálkozik. A nagyobb méretű egyedek, kisebb rákokat és kagylólárvákat is elejtenek. Csípése az emberre nézve veszélytelen.

A kisebb akváriumban pápua medúzákat és talajlakó medúzákat láthatunk.

Pápua medúza (Mastigias papua)

A pápua medúza nevével ellentétben nem csupán Pápua Új-Guinea partjainál fordul elő, hanem a világ tengereiben és óceánjaiban többfelé is megtalálható, így az Indiai-óceánban és a Csendes-óceánban is. A sekély, part menti vizeket, lagúnákat kedveli. A fajnak több színváltozata ismert, kék, sárga, olajzöld alapszínű példányok egyaránt előfordulnak. Kalapján jellegzetes, fehér foltokat visel. A vele szimbiózisban élő algák segítségével képes fotoszintézisre, e mellett aktívan vadászik kisebb állatokra. A faj a természetben magányosan és csoportosan egyaránt előfordul. Átlagos élettartama kifejlett állatként 3 hónap, de 2 éves példányok is ismertek.

Talajlakó medúza (Cassiopea andromeda)

 

A talajlakó medúza érdekessége, hogy  a medúzaalak a sekély vizekben az aljzathoz tapadva, fejjel lefelé található meg. Azonban ez nem jelenti azt, hogy a talajlakó medúza ne tudna úszni. A felszín felé elhelyezkedő tapogatói miatt első pillantásra könnyű összekeverni a tengeri rózsával. Más medúzákhoz hasonlóan, a tapogatóit borító csalánsejtek segítségével kapja el táplálékát, amelyet kisebb rákok, halak képeznek. Fotoszintézisre is képes. A kifejlett példány elérheti a 30 centiméteres nagyságot is. Eredetileg a Csendes-óceán nyugati részén és az Indiai-óceánban fordult elő, napjainkban viszont már az Atlanti-óceánban is megtalálható. Invazív fajnak számít, valószínűleg a hajók ballasztvízével hurcolták be.

 

 

 

Share this Tweet this Share this Share this Pin this
+
Családbarát hely ZooLive gomb