Oldal kiválasztása

Anti és Dorka, állatkertünk sörényes hangyászai, pár napja birtokba vehették új lakhelyüket. Egyelőre kíváncsian szemlélődnek, sokszor visszatérnek a biztonságos benti szállásra, de egyre több időt töltenek a külső kifutóban is. Látogatóink főleg a délutáni órákban pillanthatják meg őket. Életmódjukból adódóan nappal sokat alszanak, ilyenkor összegömbölyödnek, farkukkal betakarják magukat. Természetre teljesen különböző a két állat, Anti szeret szétszedni, lebontani dolgokat, míg Dorka inkább érdeklődve szaglászik. Dorka nagyon szeret pancsolni, így természetesen egy medence is készült számukra a kifutó egyik szegletében. Anti 2019.06.10-én született, és a Zoological Garden of Zagreb – ből érkezett hozzánk. Dorka 2019.05.26-os születésű, és a ZooAquarium de Madrid-ból jött.

A sörényes hangyászok természetes környezetükben alapvetően rovarevők, az élelmük hangyák és termeszek. Az élelem megszerzésére hatalmas karmaikat és hosszú nyelvüket használják. Bár nappal aktív állatok, a nap nagy részét a magas fűben pihenve töltik. Szembeötlő jellegzetesség az aránytalanul megnyúlt és keskeny fej, melyen apró szemek és kis, kerek fülek találhatóak. A rendkívül hosszú, akár 60 cm-re is kiölthető keskeny, hengeres nyelv átmérője kb. 1-1,5 cm, melyet sűrű, ragadós nyál borít . A nyelv apró, hátrafelé hajló szarutüskékkel felszerelt. A hangyászok percenként 160-szor képesek kiölteni és visszahúzni nyelvüket a preferált táplálék megszerzése céljából, mely elsősorban hangyákból és termeszekből áll. A faj napi hangya, illetve termeszszükséglete kb. 35 000 db. Szaglásuk és hallásuk kiváló. A kifejlett egyedek szőrzete hosszú, egyenes és durva, merev szálú. Továbbá, a nyakon és háton végigfutó, kb. 20 cm hosszú sörény izgalmi állapotban felmereszthető. Egyedi eltérések előfordulhatnak a szőrzet alapszínében, mely a szürke és barna között változik. Minden példányon jól megfigyelhető egy nagy, széles, fekete vállcsík, amely a fejtől indulva a mellkason keresztül a hát közepéig húzódik. Járás közben a mellső láb ujjait befelé hajlítják, így védve azokat a kopástól.

A sörényes hangyász testhőmérséklete a legalacsonyabb a méhlepényes emlősök között, s nem állandó az emlősfajok zöméhez viszonyítva, 32,7 és 35°C között változik. A lassú anyagcsere hosszú vemhességi időt, lassú egyedfejlődést, hosszan tartó utódgondozást és alacsony utódszámot eredményez. A sörényes hangyász megtalálható a trópusi Közép-és Dél-Amerika területein, kivéve az Andok vonulatait. GARDNER(2007) adatai szerint a faj előfordul Kolumbiában, Ecuadorban, Venezuelában, Guyanában, Francia Guyanában, déli irányban Peru, Brazília, Bolívia, Paraguay és Uruguay területén, valamint Argentína északi részén. A180-190 napig tartó vemhesség után általában egy –nagyon ritkán kettő –utód születik. A sörényes hangyászok feltehetően magányos életmódot folytatnak. Az egyedek által használt terület nagysága nagyban függ annak táplálékgazdagságától.

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: http://zoorope.hu/tartastechnologiai-szakirodalom/

http://www.zoorope.hu/_userfiles_/zoorope/Svabik%202014%20A%20sorenyes%20hangyasz%20tartastechnologiaja.pdf

Share this Tweet this Share this Share this Pin this
Családbarát hely ZooLive gomb