Oldal kiválasztása

A kifejlett kétéltűek tüdővel lélegeznek. A tüdő légzőfelszíne azonban nem elég nagy a szervezet számára szükséges gázcsere lebonyolításához. A kétéltűek légzésében ezért fontos szerepe van a bőrnek is. A bőrlégzés feltétele, hogy a kültakaró nedves, nyálkás legyen, hiszen csak így juthatnak át rajta a légzési gázok. Pontosan ezért a terráriumukban minden nap fontos a párásítás.

A nyílméregbékák szaporodása is vízhez kötött. A  párzás és a peterakás a szárazföldön történik. A peterakást követően a peték védelme a hím feladata, a kikelő ebihalakat a hátán viszi a legközelebbi tócsához.

A következő képek nálunk készültek . De mit is láthatunk?

A sávos nyílméregbéka petéit a lerakás után Petri-csészébe helyezzük /bal felső kép/, és folyamatosan nedvesen tartjuk, hiszen ha kiszáradnak, az a pusztulásukhoz vezet. A petékből kb. két hét elteltével kelnek ki az ebihalak /jobb felső kép/. Az  ebihalaknak idővel elkezdenek  kinőni a lábaik és elveszítik farkukat, majd bekövetkezik teljes átalakulásuk.

Az ebihalak kikelése és teljes átalakulása között kb. 45 nap telik el. A fiatal, kis méretű békák /bal alsó kép/ szüleiktől külön cseperednek. Fontos, hogy őket nem szabad még nagy méretű terráriumban elhelyezni, hogy könnyen megtalálják a táplálékot. Ők már szüleikhez hasonló étrenden élnek, pl. vitaminozott muslincán.

A nyílméregbékákról azonban keveseknek jut eszébe a víz, sokkal inkább a méreganyag, melyet a táplálékból szereznek be, majd a szervezetükben raktározzák. Ez a táplálék pl. a rettenetes nyílméregbéka esetében főleg hangyákból áll. A táplálékul szolgáló rovar viszont az általa fogyasztott növényekből jut hozzá a méreghez. Fogságban a nyílméregbéka egyáltalán nem jelent veszélyt gondozói számára: elveszíti mérgét, ha nem mérgező rovarokkal (tücsök, muslica stb.) etetik.

Kikkel találkozhattok nálunk?

 

A kék nyílméregbékát sokáig külön fajnak tekintették, néhány éve azonban kiderült, hogy valójában a festőbéka (Dendrobates tinctorius ) egyik alfaja. A Dél-Amerika északi részén őshonos kétéltűnek ugyanis több alfaja és több, helyi morfológiai változata ismert, melyek színükben jelentősen eltérnek egymástól. A Pécsi Állatkertben élő állatok egyike a “citronella”, a másik pedig a “la fumee” változathoz tartozik. A kék nyílméregbéka a természetben kizárólag egy aprócska területen, a Sipaliwini-szavannát körülölelő területen található meg. Idejének legnagyobb részét a talajszinten mozogva tölti, de alkalomadtán fára is mászik. Nappal aktív békafaj, éjszakára gyakran búvóhelyébe húzódik vissza. Territóriumát fajtársaitól és más nyílméregbéka-fajok egyedeivel szemben is agresszívan védi.

A festőbéka elsősorban a talajszinten mozog, de gyakran megfigyelhető 1-2 méteres magasságban faágakon, tereptárgyakon. Nagytestű nyílméregbéka, a hímeknél nagyobb méretű nőstények testhossza elérheti a 6 cm-t. Nappali életmódot folytat.

A sávos nyílméregbéka kis testű kétéltű, fej-törzs hossza 3,2 cm körüli. A természetben kizárólag Costa Ricában, a Dulce öböl környékén fordul elő, innen kapta angol nevét: “Golfo Dulce Poison-Dart Frog”. A sávos nyílméregbéka nevét a hátán végigfutó vízszintes sávokról kapta. A fajnak több színváltozata is ismert.  Ragadozó, szinte bármilyen rovart elfogyaszt, ami befér a száján. Nappal aktív, erdőlakó békafaj, az erdő avarszintjében kutat élelem után.

A rettenetes nyílméregbéka a természetben kizárólag Kolumbia egyes területein őshonos békafaj. Több színváltozata ismert, a leggyakoribbak a citromsárga színű egyedek. Az egyik legnagyobbra növő nyílméregbéka, testhossza az 5,5 cm-t is elérheti. A nőstények kicsivel nagyobbak és robusztusabbak a hímeknél. A legerősebb mérgű kétéltű, egyes számítások szerint egy milligramm mérge elegendő lenne 20 ember vagy 2 elefánt megöléséhez. A batrachotoxin nevű vegyületet nem a béka szervezete termeli, hanem táplálékából (különböző hangyafajokból) nyeri azt ki. Az indiánok nyílméreg készítéséhez előszeretettel használták ezt a fajt és közeli rokonait.

 

 

 

 

Share this Tweet this Share this Share this Pin this
+
Családbarát hely ZooLive gomb