Oldal kiválasztása

Több mint egy évtizedes szünetet követően, az állatkert teljes átépítése után ismét lehetőségünk nyílt medve tartására.

Nikoláj

 

Nikoláj hosszú utat tett meg, míg megérkezett hozzánk.  2010. január 23.-án született Bulgáriában, a Várnai Állatkertben. 2011. augusztus 2.-án egy másik állatkertbe került, Szófiába, innen költözött Pécsre 2016. október 17.-én.  Beszerzése nem volt egyszerű, hiszen az új kifutónak kellően tágasnak kellett lennie és szigorú biztonsági feltételeknek kellett megfelelnie ahhoz, hogy medvét tarthassunk benne. Ezen kívül a mackó érkezését is hosszas papírmunka előzte meg. Hazánkban fokozottan védett állatról van szó, illetve a barna medvét az európai állatkertek, az Európai Törzskönyvi Program (ESB) keretein belül tartják és tenyésztik, így Niki érkezésére is a törzskönyvvezetővel folytatott konzultációk után kerülhetett sor.  Fajtársat nem szeretnénk vele együtt tartani. A barnamedve a szabad természetben is magányos állat, egyáltalán nincs ellenére az egyedüllét. Az építkezés idején medveházunkat, eleve egy példány tartására alakítottuk ki. Nikit korábbi otthonában kiközösítette a medvecsapat, élete nagy részében mindig is egyedül élt, jelenlegi lakhelyénél sokkal kisebb kifutóban. Sajnos a rossz tartási körülmények miatt kialakultak nála beidegződések, kényszermozgások. A mai napig megfigyelhető, hogy körbe-körbe járkál a kifutóban, sokszor egy egészen kis körön, egy fatuskót kerülgetve. Sok időbe telt, mire belakta a jelenlegi kifutóját.

Nikoláj kifutója úgy került kialakításra, hogy a külső férőhely mellett egy belső férőhely /barlang/ is rendelkezésére áll. Állatkertünkben az összes veszélyes állatot a belső férőhelyükre zárjuk éjszakára,- biztonsági okokból-, így Niki is bent tölti az éjszakákat. A reggeli órákban engedjük ki a külsőbe, de előtte gondozói ellenőrzik a kifutó és a rácsok állapotát, illetve a villanypásztort. Kiengedés előtt takarítjuk ki a külső férőhelyet, majd helyezzük el neki a kifutó több pontján a napi takarmány egy részét. Ez főleg környezetgazdagítási okokra vezethető vissza. Nikinél különösen fontos a takarmány minél több helyre történő elrejtése, mert így sokkal több időt vesz igénybe annak megszerzése. Ezzel lekötjük a figyelmét, oldjuk a monotóniát.  Sokszor farönkökbe, illetve a mászófáira helyezzük el neki az élelmet, ösztönözve a még több mozgásra. Kiengedés után, amíg medvénk a napi finomságokat keresi, lezárjuk a belső férőhelyet és kitakarítjuk ezt is.

Niki a napi takarmányát két adagban kapja meg, reggel és este. Az esti adagját, melynek a nagyobb része hús, a belső férőhelyre tesszük neki. A napi húsadag évszaktól függ, nyáron napi 5 kg, míg télen napi 2 kg . Nikoláj nem válogatós, a húsok közül mindegyiket szívesen fogyasztja. Nálunk marhahúst, lóhúst, nyulat, csirkét , vadhúst és halat kap.

A zöldségek és gyümölcsök közül mindig van éppen aktuális kedvence. Jelen pillanat a mandarin és a sárgarépa nála a sláger.

Reggelire nagyrészt zöldségeket, gyümölcsöket fogyaszt illetve időnként kiegészítjük péksüteménnyel, joghurttal, kefírrel, túróval, melyekből nem kaphat sokat, de nagyon szereti.

Nyáron időnként jégbe fagyasztott gyümölcsökkel és fagylalttal kedveskedünk neki.

JÁTÉK:

https://forms.gle/q4RKL1L6VuP9gQSBA

Share this Tweet this Share this Share this Pin this
+
Családbarát hely ZooLive gomb