Oldal kiválasztása

Néhány hónappal ezelőtt adtunk hírt arról, hogy Vali és Vera a két nőstény varink egy franciaországi állatkertbe költöztek tőlünk. Egyik szemünk sírt, a másik nevetett, hiszen nagyon megszerettük ezt a két kis állatkát. Ez azonban nem csak számukra jelentett egy új kezdetet, hanem a mi állatkertünknek is, hiszen így lehetőségünk nyílt arra, hogy egy tenyészpárt fogadhassunk. Néhány héttel ezelőtt megérkezett hozzánk a két új jövevény, akik a karantén idő lejárta után, a múlt héten elfoglalhatták új otthonukat. Az összeengedés teljesen zökkenőmentesen zajlott, a két maki az első pillanattól jól kijön egymással.

 

 

Az Európai Fajfenntartó Tenyészprogram (EEP), amelyben több állatkert vesz részt, így Pécsi Állatkert is, a fogságban tartott állatokat, főleg a veszélyeztetett fajokat hivatott megvédeni. Az erre jogosult és akkreditált intézmények nem csak tenyésztik, de egymással “cserélik” is az állataikat.

A program sikerét jelzi, hogy vörös varit Európában 115 állatkert mutat be. A cseréket az adott fajért felelős fajkoordinátor engedélyezi. A program célja a genetikai sokszínűség megtartása, amely elengedhetetlen a fajok túléléséhez.
A Pécsi Állatkertbe 2017 -ben is az EEP  program keretein belül érkeztek a Madagaszkáron őshonos makik, majd ennek a programnak köszönhetően költöztek tovább.

A nemrég érkezett párunk egyik tagja Lengyelországból /Varsóból/, míg a másik egyed Spanyolországból /Madridból/ érkezett hozzánk.

 

Share this Tweet this Share this Share this Pin this
Családbarát hely ZooLive gomb