Oldal kiválasztása

A Körber gyártott vízilóajtót a Pécsi Állatkertnek

A Körber munkatársai és a gyárban gyakorlati idejüket töltő diákok közreműködésével kapott új, speciális ajtót a Pécsi Állatkert vízilóháza. A több ezer euró értékű ajándék ráadásul nem az első mérföldköve kettejük együttműködésének.

A Körber és a Pécsi Állatkert partneri viszonya több éves múltra tekint vissza. Legutóbb idén nyáron vonult fel egy népes körberes csapat a vállalati önkéntes nap keretében, hogy padokat, ketreceket fessenek, és nem utolsósorban segítsenek a medvekifutó bővítésében. Két hónappal később pedig az Állatkert adott otthont a Körber önkéntes programját bemutató fotókiállításnak. Emellett a gépgyáriak rendszeres örökbefogadói Nikolájnak, a pécsiek kedvenc medvéjének.

A vállalat mindig megtoldja valamilyen ajándékkal a munkatársak önkéntes munkáját.  Az Állatkert ezúttal egy rendhagyó és értékes adományra tehetett szert: egy egyedi gyártású vízilóajtóra.

„Ez egy, a hagyományos ajtóknál műszakilag sokkal izgalmasabb szerkezet, amelynek tervezésén és legyártásán számos munkatársunk dolgozott. A tervezés a konstrukciós részleg mérnökeinek érdeme, a kivitelezést pedig a szakmai gyakorlatukat nálunk töltő fiatalok és duális hallgatók végezték a szakoktatók hathatós közreműködésével. Az akár három tonnás állatok súlyának ellenálló berendezés értéke több mint egymillió forint” – foglalta össze Katona Gábor, a pécsi Körber ügyvezetője.

Az Állatkert korszerűsítése folyamatosan napirenden van, hiszen egyes elemek kimaradtak a közelmúlt nagyszabású felújításából. A vízilovak ajtaja például ezek közé tartozott, időszerű volt a cseréje. Az elmúlt két év pandémiás körülményei miatt azonban az Állatkert jelentős bevételektől esett el, önerős fejlesztésekre nem jutott keret.

„A jogszabályi előírások szerint a nílusi víziló a „különösen veszélyes” kategóriába tartozik, ezért biztosítanunk, kell, hogy a gondozók ne legyenek kénytelenek szemtől szembe találkozni az állattal. A mi vízilovaink alapvetően nyugodtnak mondhatók, de ez nem zárja ki, hogy bármikor veszélyes helyzetet idézzenek elő, akár szándéktalanul is. Az új tolóajtó elődjével ellentétben védett helyről nyitható, ami fokozott biztonságot ad a munkatársainknak” – nyilatkozta Andricz Bertold ügyvezető igazgató. „A Körbertől az év során kapott segítség nagyon sokat jelent számunkra. Többek között, ennek köszönhetően vészeltük át a nehéz hónapokat. Minden lehetőséget megragadunk, amivel komfortosabbá tehetjük az állatok élőhelyeit és új, izgalmas élményeket kínálhatunk a látogatóknak, ezért jövőre egy tapír beszerzésén gondolkodunk, amivel a dél-amerikai gyűjteményünket tennénk színesebbé” – tette hozzá.

Minden évben február 15-én ünneplik a Vízilovak Világnapját. A világnap a vízilovak természetvédelmi helyzetére, valamint élőhelyük fokozatos csökkenésére hivatott felhívni a figyelmet. A vízilótartó állatkertek ilyenkor különböző programokkal készülnek világszerte, hogy felhívják a közvélemény figyelmét erre a különleges állatra. A Pécsi Állatkert vízilovai, Bálint és Ágnes számára triplán különleges ez a nap, hiszen egy részről Bálint 1 nappal korábban, február 14-én ünnepelte névnapját, másrészről Valentin nap alkalmával az állatkert legnagyobb termetű lakóinak „szerelmét” is ünnepeljük.

Share this Tweet this Share this Share this Pin this
Családbarát hely ZooLive gomb