Oldal kiválasztása

Tudnivalók a hörcsög és a patkány helyes tartásáról

A hörcsögről a legtöbb ember véleménye az, hogy aranyos, szerethető állatka. Ezzel szemben a patkányt a többség taszítónak találja. Az előítéletek és téves információ miatt sok ember úgy gondolja, hogy a patkány igénytelen állat, pedig kifejezetten érzékeny, egzotikus hobbiállatnak számít. A jó tartása mindkét fajnak költséges, és sok odafigyelést igényel. Nézzük végig, mikkel kell számolnunk, ha hörcsöggel vagy patkánnyal szeretnénk megosztani otthonunkat!

A felelős állattartás egyik legfontosabb eleme, hogy kedvencünket csak akkor tartsuk fajtárssal, ha azt valóban igényli. A hörcsögöt csak és kizárólag egyedül szabad tartani. Együtt tartva csúnya sérüléseket tudnak okozni egymásnak! Ezzel szemben a patkány egyedül sosem lehet boldog, mert csapatban érzi jól magát. Az 1-2 ivartalan hímből és több nőstényből álló csapat a legstabilabb. Különböző nemű ivaros állatokat ne tartsunk együtt, hogy elkerüljük a vemhességet! Amikor új patkány érkezik, akkor nem kerülhet azonnal közös ketrecbe a meglévőkkel. Először 2 hét karanténban kell lennie, hogy kiderüljön, hordoz-e élősködőket, van-e lappangó betegsége. Amennyiben a karantén után egészségnek bizonyul, el lehet kezdeni a fokozatos összeszoktatásukat. Ez eleinte egy mindannyiuk számára ismeretlen szobában történjen, ugyanis erősen védik a területüket, és komoly sérüléseket tudnak okozni egymásnak.

A 2 fajban azonos, hogy zsákmányállatok. Ebből kifolyólag sem a hörcsög, sem a patkány nem élhet egy légtérben ragadozóval (kutyával, macskával), és nem is tehetjük össze őket ismerkedni egymással. Más fajokkal se társíthatók, tehát nem tarthatók együtt sem tengerimalaccal, sem csincsillával, sem nyúllal, stb.

A hörcsög a vadonban kopár, sík vidéken él, így fogságban is nagy alapterületű, nem magas ketrecben vagy terráriumban tartandó. Az ideális méret 80*50 cm alapterület és 40 cm magasság. A patkány viszont szeret mászni, és nagy a mozgásigénye is, ezért 2-4 patkány esetén legalább 60*80 cm alapterületű és 85 cm magas ketrec javasolt, hogy a lakóknak elegendő életterük legyen. A hörcsög lakhely elemi része a vastag kenderalom vagy forgács, a minimum 28 cm átmérőjű (nem rácsos) futókerék, a fa házikó és a természetes anyagú búvóhely, továbbá egy edény csincsillahomokkal töltve. A patkány lakhely aljára a nyárfaalom vagy a papíralom a legideálisabb. Emellett szüksége van több házikóra, polcra, függőágyra és játékra, hogy soha ne unatkozzon. A lakhelyet mindkét faj esetében huzattól és tűző naptól mentes szobában helyezzük el.

Egy megfelelő minőségű hörcsög magkeverék legalább 20-25 különböző összetevőt tartalmaz. Ebből naponta kell adnunk neki, illetve minden nap biztosítanunk kell mellé némi zöldséget vagy mezei növényt. Szárított rovarokra pedig 2-3 naponta van szüksége. A patkány számára olyan tápot érdemes beszereznünk, ami egyforma szemekből álló, pelletált. A jó minőségű eledel mellett a hörcsögnek és a patkánynak is minden nap szüksége van friss ivóvízre!

A hörcsög és a patkány is általában 2-3 évig él. Ha bármilyen betegség alakul ki, keressünk fel egzotikus szakállatorvost, ő ugyanis tud segíteni, ezzel növelve kedvencünk élethosszát. Mindkét faj tünetrejtő állat, így a gazdinak nehéz időben észrevennie egy kezdődő betegséget. A rendszeres átnézés mellett a súlymérés is fontos. A fogyás általában az első tünet, de bármi változás, nem megszokott viselkedés utalhat bajra.

A cikk a Hörcsögmentés és az Együtt a Kisállatokért Alapítvány segítségével készült. Ha tanácsra lenne szükségetek, vagy gondolkoztok az örökbe fogadáson, bátran vegyétek fel velük a kapcsolatot!

Hörcsögmentés: horcsogmentes@gmail.com

Együtt a Kisállatokért Alapítvány: info@ragcsalomentes.hu

Share this Tweet this Share this Share this Pin this
Családbarát hely ZooLive gomb