Oldal kiválasztása

Mecseki Természettudományos Élményközpont –

Ahol a tananyag életre kel!

A Mecseki Természettudományos Élményközpont Fejlesztése (EFOP-3.3.6-17-2017-00011) című pályázat a baranyai általános és középiskolás diákok természettudományos oktatása, érdeklődésük felkeltése szempontjából meghatározó program.

A Dél-Pannon Múzeumokért Közhasznú Egyesület, mint Főpályázó és a Janus Pannonius Múzeum, valamint a Pécsi Állatkert, mint konzorciumi partnerek által megvalósított pályázat 2017. szeptember 01-én indult.

Cél a Pécsi Állatkertben a már meglévő infrastruktúrára és természettudományos oktatási szempontjából meghatározó elemekre építve olyan élménypedagógiai szempontból jól használható terek kialakítása volt, amely helyszíne lehet a Nemzeti Alaptantervhez illeszkedő, 6-24 éves korosztály számára fejlesztett ismeretanyag innovatív, élményszerű átadására és a természettudományos tárgyak iránti érdeklődés fokozására.

Az élményközpont teljes, infrastrukturális fejlesztése, eszközök beszerzése és oktatási szoftverek elkészítése 2018 folyamán valósultak meg. Az állatkert területe interaktív tanösvénnyel, virtuális valóság és kiterjesztett valóság szoftverekkel és eszközökkel, új szabad és zárt oktatói terekkel, élménypedagógiai oktatást segítő eszközökkel, modellekkel, labor- terep- és demonstrációs eszközökkel, őslénykiállítással, valamint digitális oktatótáblákkal gazdagodott.

A pályázat szakmai fejlesztései során a Janus Pannonius Múzeum és Pécsi Állatkert munkatársai több, mint 30 élménypedagógiai oktatási tematikát és módszert dolgoztak ki, amelyeket kiadványok formájában a projekt fenntarthatóságának támogatásaként partnerintézmények vezetőinek és pedagógusainak adunk át.

A pályázat megvalósítása során 2019. január 07. és 2021. december 31. közt összesen 10 pécsi és 10 baranyai közoktatási intézményből közel 13.000 gyermeket fogadunk ingyenes foglalkozásainkon. Résztvevő gyermekek és pedagógusok számára az utazást az élményközpont biztosítja.

Oktatás mellet az új módszerek és tapasztalatok átadására is jelentős hangsúlyt fektetünk, hiszen 12 szakmai fórum során legalább 720 érdeklődőnek nyújtjuk át ismereteinket.

Az Európai Unió támogatásával 500.000.000 forintból megvalósuló pályázatunk garancia arra, hogy Baranya megye hátrányos helyzetű és integrált területeiről egyaránt olyan élményben részesítsük a foglalkozásokon résztvevő diákokat, amelyekkel tantermi körülmények közt nem találkozhatnának.

Nálunk az oktatás életre kel és élményt nyújt!

Családbarát hely ZooLive gomb