Oldal kiválasztása
Vörös panda (Ailurus fulgens)

Vörös panda (Ailurus fulgens)

CSALÁD Macskamedve-félék ELTERJEDÉS Ázsia, a Himalája hegység 2200 és 4800 m közötti területei TÖMEG 3,7 – 6,2 kg ÉLETTARTAM vadon 8 -10 év, fogságban akár 20 év is lehet ÉLŐHELY lombhullató és tűlevelű erdők ÉLETMÓD magányos ELLENSÉG ember, hópárduc TÁPLÁLÉK bambusz,...

Rozsomák (Gulo gulo)

Rozsomák (Gulo gulo)

A menyétfélék családjának egyik legnagyobb méretű tagja, testhossza 65-105 cm, farokhossza 13-26 cm, súlya pedig 9-30 kg között változik. A hímek nagyobbak, erősebb testfelépítésűek a nőstényeknél. Első ránézésre kistestű medvére hasonlít, melyet medveszerű járása tovább fokoz.
Vörös vari (Varecia rubra)

Vörös vari (Varecia rubra)

CSALÁD: Makifélék (Lemuridae) ELTERJEDÉS: Madagaszkár, Masoala-félsziget TÖMEG: 3-4,5 kg Ellenség: Ember (élőhelypusztítás, vadászat), ragadozó madarak, fossza Madagaszkáron, a Masoala-félsziget lombhullató trópusi erdeiben őshonos makifaj. Nevét jellegzetes, vörös...

Törpenyúl (Oryctolagus cuniculus domestica)

Törpenyúl (Oryctolagus cuniculus domestica)

CSALÁD: Nyúlfélék (Leporidae) ELTERJEDÉS: Világszerte TÖMEG: 0,9-2 kg Élettartama: 8-10 év A házi nyúl világszerte elterjedt háziállat, melynek több száz fajtáját tenyésztették ki. A legkisebb fajtákat törpenyúlnak nevezzük. A házi nyúl vad őse az Európában és...

Pannon fehér nyúl (Oryctolagus cuniculus domestica)

Pannon fehér nyúl (Oryctolagus cuniculus domestica)

CSALÁD: Nyúlfélék (Leporidae) ELTERJEDÉS: Magyarország TÖMEG: 4-5 kg Élettartama: 8-10 év A pannon fehér nyúl egyike a Magyarországon kitenyésztett nyúlfajtáknak. A fajta kitenyésztését a Pannon Agrártudományi Egyetem Kaposvári Karán kezdték meg 1988-ban. A pannon...

Foltos hiéna (Crocuta crocuta)

Foltos hiéna (Crocuta crocuta)

CSALÁD: Hiénafélék (Hyenidae) ELTERJEDÉS: Afrika, a Szaharától délre található területek TÖMEG: 40-90 kg Ellenség: Élőhelyek elvesztése, vadászat, oroszlán A foltos hiéna a hiénafélék családjának legnagyobb termetű képviselője: 70-90 cm között változó marmagasságával...

Házi juh (Ovis aries aries)

Házi juh (Ovis aries aries)

CSALÁD: Tülkösszarvúak (Bovidae) ELTERJEDÉS: Világszerte TÖMEG: Fajtánként változó, 20-150 kg Élettartama: 10-12 év A házi juh, más néven birka világszerte elterjedt háziállat. Vad őse az eredetileg Korzikán és Szardínián őshonos muflon volt. A háziasított juh...

Zászlós farkú kolobusz vagy gereza (Colobus guereza)

Zászlós farkú kolobusz vagy gereza (Colobus guereza)

CSALÁD: Cerkóffélék (Cercopithecidae) ELTERJEDÉS: Közép-Afrika TÖMEG: 6-15 kg Ellenség: Élőhelyek elvesztése, vadászat, macskafélék, csimpánz A zászlós farkú kolobusz, más néven gereza Közép-Afrikában széles körben elterjedt majomfaj. Esőerdőkben, szárazabb vidékek...

Alpaka (Lama pacos)

Alpaka (Lama pacos)

CSALÁD: Tevefélék (Camelidae) ELTERJEDÉS: Dél-Amerika (Peru, Bolívia, Chile) TÖMEG: 45-90 kg ÉLETTARTAMA: 20-30 év Dél-Amerikából származó háziállat, mára azonban a világ minden táján megtalálható. Könnyen szelídíthető, barátságos természetű állat, mely tulajdonsága...

Nagy szőröstatu (Chaetophractus villosus)

Nagy szőröstatu (Chaetophractus villosus)

CSALÁD: Övesállatok (Dasypodidae) ELTERJEDÉS: Dél-Amerika déli részén; Argentína, Paraguay és Bolívia területén. TÁPLÁLKOZÁS: mindenevő Más néven sörtés armadilló. Közepes méretű tatufaj, fej-törzs hossza 26-34 cm, farokhossza 9-17 cm körüli, súlya 1-4 kg között...

Apella csuklyásmajom (Sapajus apella)

Apella csuklyásmajom (Sapajus apella)

CSALÁD Csuklyásmajomfélék (Cebidae) ELTERJEDÉS Dél-Amerika TÖMEG 1.3- 4.8 kg ÉLETTARTAM 40-45 év fogságban ÉLŐHELY Erdő ÉLETMÓD Csoportos ELLENSÉG Ragadozó madarak, óriáskígyók, macskafélék TÁPLÁLÉK Gyümölcsök, magvak, rovarok Más néven kapucinus majom. Dél-Amerikában...

Barna medve (Ursus arctos)

Barna medve (Ursus arctos)

CSALÁD Medvefélék (Ursidae) ELTERJEDÉS Eurázsia, Észak-Amerika TÖMEG 80-600 kg ÉLETTARTAM 20-30 év ÉLŐHELY Hegyvidéki erdő ÉLETMÓD Magányos ELLENSÉG ember, farkas TÁPLÁLÉK Patások, háziállatok, kisebb emlősök, gerinctelenek,  gyümölcsök, diófélék, egyéb növényi...

Szavannai varacskosdisznó (Phacochoerus africanus)

Szavannai varacskosdisznó (Phacochoerus africanus)

CSALÁD: Disznófélék (Suidae) ELTERJEDÉS: Afrika TÖMEG: 50-150 kg ÉLETTARTAM: 7-11 év ÉLŐHELY: Szavanna ÉLETMÓD: Magányosan vagy csoportosan Más néven közönséges varacskosdisznó. Afrikában őshonos párosujjú patás, Mauritánia, Etiópia, Dél-Namíbia területén fordul elő....

Törpe kenguru (Macropus eugenii)

Törpe kenguru (Macropus eugenii)

CSALÁD: Kengurufélék (Macropodidae) ELTERJEDÉS: Ausztrália TÖMEG: 6.9-9.1 kg ÉLETTARTAM: 10-14 év ÉLŐHELY: Fás, bokros területek ÉLETMÓD: Magányosan vagy csoportosan Más néven Derby-kenguru. Ausztráliában, Új-Zélandon, valamint az  Ausztrália nyugati és déli partjánál...

Kameruni törpekecske (Capra hircus hircus)

Kameruni törpekecske (Capra hircus hircus)

CSALÁD: Tülkösszarvúak (Bovidae) ELTERJEDÉS: Nyugat-Afrika TÖMEG: 24-39 kg ÉLETTARTAM: 15 év ÉLŐHELY: Füves területek ÉLETMÓD: Csoportos Eredeti előfordulási területe Nyugat-Afrika, Guinea környéke és Kamerun, mára azonban világszerte elterjedt hobbiállattá vált. Több...

Törpemalac (Sus scrofa domestica)

Törpemalac (Sus scrofa domestica)

CSALÁD: Disznófélék (Suidae) ELTERJEDÉS: Világszerte TÖMEG: 12-50 kg ÉLETTARTAM: 12-50 év ÉLŐHELY: Füves területek, háztáji tenyészetek ÉLETMÓD: Csoportos A házi sertés világszerte elterjedt háziállat, melynek több száz fajtáját tenyésztették ki. A legkisebb méretű...

Tarajos sül (Hystrix cristata)

Tarajos sül (Hystrix cristata)

CSALÁD: Gyalogsülfélék (Hystricidae) ELTERJEDÉS: Észak-Afrika, Olaszország, Szicília TÖMEG: 10-30 kg ÉLETTARTAM: 12-15 év vadon, 28 év fogságban ÉLŐHELY: Cserjés ÉLETMÓD: Csoportos A gyalogsülfélék családjába tartozó valódi sülök alcsaládjába 8, egymáshoz...

Szurikáta (Suricata suricatta)

Szurikáta (Suricata suricatta)

CSALÁD: Mongúzfélék (Herpestidae) ELTERJEDÉS: Dél-Afrika TÖMEG: 720-730 g ÉLETTARTAM: 5-15 év ÉLŐHELY: szavanna ÉLETMÓD: csoportos Más néven négyujjú manguszta. Dél-Afrikában elterjedt, Botswana, Zimbabwe és Mozambik területén őshonos kisragadozó. Nyílt, sivatagosabb...

Szavannacerkóf (Chlorocebus aethiops)

Szavannacerkóf (Chlorocebus aethiops)

CSALÁD: Cerkóffélék (Cercopithecidae) ELTERJEDÉS: Kelet-Afrika TÖMEG: 3-5 kg ÉLETTARTAM: 11-13 év ÉLŐHELY: szavanna ÉLETMÓD: csoportos A cerkófmajomformák alcsaládjának tagjai egész Afrikában elterjedtek. A szavannacerkóf Kelet-Afrikában őshonos, Etiópia, Szudán,...

Puma (Puma concolor)

Puma (Puma concolor)

CSALÁD: Macskafélék (Felidae) ELTERJEDÉS: Észak, Közép- és Dél-Amerika TÖMEG: 29-120 kg ÉLETTARTAM: 18-20 év ÉLŐHELY: Erdők, mocsaras területek, hegyvidéki területek ÉLETMÓD: Magányos A puma a legnagyobb elterjedési területtel rendelkező újvilági macskaféle....

Feketefarkú prérikutya (Cynomys ludovicianus)

Feketefarkú prérikutya (Cynomys ludovicianus)

CSALÁD: Mókusfélék (Sciuridae) ELTERJEDÉS: Észak-Amerika TÖMEG: 707-1675 g ÉLETTARTAM: 5-8 év ÉLŐHELY: síkságok ÉLETMÓD: csoportos A prérikutyáknak több, egymáshoz megjelenésükben nagyon hasonló faja is ismert, a Pécsi Állatkertben feketefarkú, vagy más néven társas...

Perzsa leopárd (Panthera pardus saxicolor)

Perzsa leopárd (Panthera pardus saxicolor)

CSALÁD: Macskafélék (Felidae) ELTERJEDÉS: Közel-Kelet TÖMEG: 20-65 kg ÉLETTARTAM: 10-12 év ÉLŐHELY: Erdő, erdőszéli füves területek ÉLETMÓD: Magányos A leopárd, más néven párduc a legnagyobb elterjedési területtel rendelkező macskaféle: Afrika és Ázsia nagy részén...

Örvös pekari (Pecari tajacu)

Örvös pekari (Pecari tajacu)

CSALÁD: Pekarifélék (Tayassuidae) ELTERJEDÉS: Közép- és Dél-Amerika TÖMEG: 15-25 kg ÉLETTARTAM: 24 év ÉLŐHELY: esőerdő ÉLETMÓD: csoportos Az örvös pekari a Nearktikus és Neotrópikus területeken is elterjedt. Előfordul Arizona déli részén, Új-Mexikóban, Texasban,...

Oroszlán (Panthera leo)

Oroszlán (Panthera leo)

CSALÁD: Macskafélék (Felidae) ELTERJEDÉS: Közép- és Dél-Afrika, India TÖMEG: 126-189 kg ÉLETTARTAM: Vadon 9-16 év, fogságban 20-22 év ÉLŐHELY: Szavanna, félsivatag ÉLETMÓD: Csoportos Az oroszlán a szabad természetben elsősorban Dél-és Közép-Afrika lakója, egy maréknyi...

Vörösorrú ormányos medve (Nasua nasua)

Vörösorrú ormányos medve (Nasua nasua)

CSALÁD: Mosómedvefélék (Procyonidae) ELTERJEDÉS: Közép- és Dél-Amerika TÖMEG: 3-5 kg ÉLETTARTAM: 14 év ÉLŐHELY: Erdők ÉLETMÓD: Magányos vagy csoportos A vörösorrú ormányos medve Észak-Amerika déli részétől Közép-Amerikán át egészen Dél-Amerikáig megtalálható. Jó...

Nílusi víziló (Hippopotamus amphibius)

Nílusi víziló (Hippopotamus amphibius)

CSALÁD: Vízilófélék (Hippopotamidae) ELTERJEDÉS: Afrika TÖMEG: 1300-3200 kg ÉLETTARTAM: 55-61 év ÉLŐHELY: folyók, tavak, mocsarak ÉLETMÓD: csoportos A nílusi víziló  Afrika lakója, napjainkban csupán a Szaharától délre eső területek lakója. Nevével ellentétben a...

Nagy mara (Dolichotis patagonum)

Nagy mara (Dolichotis patagonum)

CSALÁD: Tengerimalacfélék (Caviidae) ELTERJEDÉS: Dél-Amerika TÖMEG: 7.7-8.4 kg ÉLETTARTAM: 14 év ÉLŐHELY: Pampa ÉLETMÓD: Párokban vagy csapatokban A nagy mara  Argentínában őshonos, nagy testű rágcsáló, elsősorban az ország középső és déli,  száraz régióiban fordul...

Mosómedve (Procyon lotor)

Mosómedve (Procyon lotor)

CSALÁD: Mosómedvefélék (Procyonidae) ELTERJEDÉS: Dél-Kanada, Észak- és Közép-Amerika, Mexikó TÖMEG: 6-7 kg ÉLETTARTAM: 5-16 év, 21 év fogságban ÉLŐHELY: Erdős területek, városszéli területek ÉLETMÓD: Magányosan Eredetileg csupán Dél-Kanada és az Egyesült Államok...

Mókusmajom (Saimiri sciureus sciureus)

Mókusmajom (Saimiri sciureus sciureus)

CSALÁD: Csuklyásmajomfélék (Cebidae) ELTERJEDÉS: Dél-Amerika TÖMEG: 925 g ÉLETTARTAM: 21-27 év ÉLŐHELY: esőerdő ÉLETMÓD: csoportos A mókusmajmok öt fajának mindegyike Dél-Amerikában őshonos. A Pécsi Állatkertben bemutatásra kerülő közönséges mókusmajom (melyet gyakran...

Gyapjasfejű tamarin vagy Liszt-majmocska (Saguinus oedipus)

Gyapjasfejű tamarin vagy Liszt-majmocska (Saguinus oedipus)

CSALÁD: Csuklyásmajomfélék  (Cebidae) ELTERJEDÉS: Dél-Amerika TÖMEG: 260-380 g ÉLETTARTAM: 23 év fogságban ÉLŐHELY: esőerdő ÉLETMÓD: csoportos A  gyapjasfejű tamarin, más néven Liszt-majmocska Északnyugat-Kolumbia trópusi esőerdeiben, nyílt erdeiben, illetve...

Láma (Lama glama)

Láma (Lama glama)

CSALÁD: tevefélék ELTERJEDÉS: Dél-Amerika TÖMEG: 130-155 kg ÉLETTARTAM: 15-20 év ÉLŐHELY: cserjés, füves területek ÉLETMÓD: csoportos Kedvenc időtöltése evés, pihenés A láma a kereskedelemnek és háziasításnak köszönhetően Észak-Amerikában, Európában és Ausztráliában...

Közönséges selyemmajom (Callithrix jacchus)

Közönséges selyemmajom (Callithrix jacchus)

CSALÁD: Csuklyásmajomfélék (Cebidae) ELTERJEDÉS: Észak- és Délkelet- Brazília TÖMEG: 300-360 g ÉLETTARTAM: 10-16 év ÉLŐHELY: esőerdő ÉLETMÓD: csoportos Más néven fehérpamacsos selyemmajom. Az Újvilágban őshonos főemlős, eredetileg csak Brazília északkeleti részén...

Kárpáti hiúz (BeLynx lynx carpathicus)

Kárpáti hiúz (BeLynx lynx carpathicus)

CSALÁD: Macskafélék (Felidae) ELTERJEDÉS: Közép-Európa TÖMEG: 18-36 kg ÉLETTARTAM: 17 év, 24 év fogságban ÉLŐHELY: erdő ÉLETMÓD: magányos A kárpáti hiúz az eurázsiai hiúz egyik alfaja, amely Közép-Európában, a Kárpátokban fordul elő. A kárpáti hiúzok elterjedési...

Gyűrűsfarkú maki (Lemur catta)

Gyűrűsfarkú maki (Lemur catta)

CSALÁD: Makifélék (Lemuridae) ELTERJEDÉS: Dél-és Délnyugat- Madagaszkár TÖMEG: 2.3-3.5 kg ÉLETTARTAM: 33 év fogságban ÉLŐHELY: ligeterdő ÉLETMÓD: csoportos A gyűrűsfarkú maki, vagy más néven közönséges maki vagy katta Madagaszkár déli, délnyugati részén fordul elő,...

Galléros pávián (Papio hamadryas)

Galléros pávián (Papio hamadryas)

CSALÁD: cerkóffélék ELTERJEDÉS: Afrika, Szaúd-Arábia, Jemen TÖMEG: 9.4-21.5 kg ÉLETTARTAM: 37.5 év fogságban ÉLŐHELY: félsivatag, szavanna ÉLETMÓD: csoportos A galléros pávián Afrika észak-keleti részén őshonos majomfaj, megtalálható Etiópiában, Szomáliában,...

Egypúpú teve (Camelus dromedarius)

Egypúpú teve (Camelus dromedarius)

CSALÁD: Tevefélék (Camelidae) ELTERJEDÉS: Észak-Afrika, Arab- félsziget, Ausztrália TÖMEG: 400-600 kg ÉLETTARTAM: 40-50 év ÉLŐHELY: sivatag ÉLETMÓD: csoportos Más néven dromedár. Az eredeti elterjedési területe Észak-Afrika és az Arab-félsziget, de emberi...

Csimpánz (Pan troglodytes)

Csimpánz (Pan troglodytes)

CSALÁD: Emberfélék (Hominidae) ELTERJEDÉS: Közép-Afrika TÖMEG: 26-70 kg ÉLETTARTAM: 20-35 év ÉLŐHELY: esőerdő ÉLETMÓD: csoportos A közönséges csimpánz (melyet gyakran röviden csak csimpánznak neveznek) Afrika lakója, az egyenlítői erdőkben fordul elő. Négy alfaja...

Borz (Meles meles)

Borz (Meles meles)

CSALÁD: Menyétfélék (Mustelidae) ELTERJEDÉS: Eurázsia TÖMEG: 7-16 kg ÉLETTARTAM: 6-19 év ÉLŐHELY: erdőszéli mező, kultúrtájak ÉLETMÓD: csoportos A palearktikus régióban széles körben elterjedt menyétféle ragadozó, Írországtól Oroszországon át egészen Japánig...

Borjúfóka (Phoca vitulina)

Borjúfóka (Phoca vitulina)

CSALÁD: Valódi fókafélék (Phocidae) ELTERJEDÉS: Európa, Ázsia és Észak-Amerika északi része TÖMEG: 45-170 kg ÉLETTARTAM: 40-47 év ÉLŐHELY: Part menti, sziklás területek ÉLETMÓD: Magányos vagy csoportos A borjúfóka az egyik legnagyobb elterjedési területtel rendelkező...

Bengáli tigris (Panthera tigris tigris)

Bengáli tigris (Panthera tigris tigris)

CSALÁD: Macskafélék (Felidae) ELTERJEDÉS: India középső és keleti része, Banglades, Bhután, Mianmar, Nepál TÖMEG: 100-285 kg ÉLETTARTAM: 8-10 év vadon, 20 év fogságban ÉLŐHELY: Erdő ÉLETMÓD: Magányos A tigris korábban egész Ázsiában megtalálható volt, napjainkra...

Bennett-kenguru (Macropus rufogriseus)

Bennett-kenguru (Macropus rufogriseus)

CSALÁD: Kengurufélék (Macropodidae) ELTERJEDÉS: Ausztrália, Tasmánia TÖMEG: 13-27 kg ÉLETTARTAM: 15-18 év ÉLŐHELY: Bozótos területek, eukaliptuszerdők ÉLETMÓD: Alapvetően magányos, egyes területeken csoportos Másik, ritkábban használt magyar neve vörösnyakú wallaby,...

Barnamaki (Eulemur fulvus)

Barnamaki (Eulemur fulvus)

CSALÁD: Makifélék (Lemuridae) ELTERJEDÉS: Madagaszkár, Mayotte-sziget TÖMEG: 2-4 kg ÉLETTARTAM: 20-25 év ÉLŐHELY: Esőerdő ÉLETMÓD: Csoportos A barnamaki rendszertani besorolása  még napjainkban is vita tárgyát képezi. Egyes...

Aranysakál (Canis aureus)

Aranysakál (Canis aureus)

CSALÁD: Kutyafélék (Canidae) ELTERJEDÉS: Észak-és Kelet-Afrika, Délkelet-Európa, Dél-Ázsia TÖMEG: 8-10 kg ÉLETTARTAM: 8-16 év ÉLŐHELY: füves puszta, nádas, bokorerdő, lombhullató erdő ÉLETMÓD: családi csoport Az aranysakál a leggyakoribb és a legnagyobb elterjedési...

Aranykezű tamarin (Saguinus midas midas)

Aranykezű tamarin (Saguinus midas midas)

CSALÁD: Csuklyásmajomfélék (Cebidae) ELTERJEDÉS: Dél-Amerika TÖMEG: 400-550 g ÉLETTARTAM: 10-21 év ÉLŐHELY: Esőerdő ÉLETMÓD: Csoportos Az aranykezű tamarin, más néven vöröskezű tamarin Brazília északi részén, valamint Venezuela, Guyana, Francia Guyana és Suriname...

Aranyfejű oroszlánmajom (Leontopithecus chrysomelas)

Aranyfejű oroszlánmajom (Leontopithecus chrysomelas)

CSALÁD: Csuklyásmajomfélék (Cebidae) ELTERJEDÉS: Dél-Amerika TÖMEG: 360-700 g ÉLETTARTAM: 21 év fogságban ÉLŐHELY: Erdő ÉLETMÓD: Csoportos Az aranyfejű oroszlánmajom (melyet olykor aranyfejű oroszlánmajmocskának is neveznek) Dél-Amerika lakója. Kizárólag Brazíliában...

Amerikai bölény (Bison bison)

Amerikai bölény (Bison bison)

CSALÁD: Tülkösszarvúak (Bovidae) ELTERJEDÉS: Észak-Amerika TÖMEG: 318-900 kg ÉLETTARTAM: 15-40 év ÉLŐHELY: Préri, erdő ÉLETMÓD: Csoportos Az amerikai bölény korábban egész Észak-Amerikában előfordult, a füves területek, nyílt prérik és erdők területén. A bölénycsordák...

Alföldi zebra (Equus quagga)

Alföldi zebra (Equus quagga)

CSALÁD: Lófélék (Equidae) ELTERJEDÉS: Afrika TÖMEG: 175-385 kg ÉLETTARTAM: 20-40 év ÉLŐHELY: Szavanna ÉLETMÓD: Csoportos Az alföldi zebra a legnagyobb elterjedési területtel rendelkező zebrafaj. Szudán és Etiópia déli részétől Kelet-Afrikán át egészen Dél-Afrikáig...

Arany aguti (Dasyprocta leporina)

Arany aguti (Dasyprocta leporina)

CSALÁD: Agutifélék (Dasyproctidae) ELTERJEDÉS: Dél-Amerika TÖMEG: 3-6 kg ÉLETTARTAM: 6 év ÉLŐHELY: Erdő ÉLETMÓD: Párban Más néven közönséges aguti. Dél-Amerikában őshonos, nagy termetű rágcsáló, a kontinens északkeleti részen elterjedt. Brazília, Francia Guyana,...

Családbarát hely ZooLive gomb